Diepe zucht

Standaard

Dat het leven niet altijd even makkelijk is, daar waren we al achter. Maar als je huisarts je tegenwerkt en je niet door wil sturen nar een dermatoloog, is het helemaal vervelend.

Ik had weer een afspraak staan bij de huisarts en via via hoorde ik een goede ervaring wat betreft een dermatoloog. Een zoon van een moeder die mijn moeder kent (begrijpen we ‘m nog?) had tegelijkertijd met mijn moeder bardienst bij de tennisclub. Ze merkte op dat ik ook ‘erge last van jeugdpuistjes (alleen dat woord al) had’. Uhu, goed gezien. Maargoed, haar zoon zat een jaar daarvoor ook helemaal onder en na aandringen bij de huisarts, werd hij doorverwezen naar een dermatoloog. Hij kreeg niet veel later roaccutane voorgeschreven, hét medicijn tegen hevige acné, voor de kenners onder ons. Er zit een behoorlijke waslijst bijwerkingen aan (droge lippen, kans op misvormde baby, bloedneus, depressie, enz) maar dat heb je er echt wel voor over op dat moment. Hij had veel last van de bijwerkingen, maar zn huid knapte ontzettend op. Momenteel gaat hij geheel puistloos door het leven. En dát is precies wat ik ook wilde.

Met goede moed ging ik naar mn huisarts, hopend dat ik ook werd doorverwezen. Niet dus. Ik kreeg nog een lotion mee (wss. Eryacné, een lokale antibioticum) en 2 maanden later moest ik weer op controle komen.

Daar gáán we weer.

12 gedachtes over “Diepe zucht

 1. Roaccutane vind ik echt een rotmiddel. Ik heb het ook gehad en het hielp totaal niet! Achteraf heb ik er echt spijt van dat ik dat middel geslikt heb.
  Ik heb ook ontzettend acné gehad. Echt heel erg. Ik had er al last van sinds ik 8 was, heel vroeg dus. Ik heb echt alle medicijnen gehad die er waren, maar niets hielp, het werd alleen maar erger. Op een gegeven moment ben ik overal mee gestopt, omdat ik me net een chemische fabriek voelde en ben ik aan de Dianepil gegaan. Sindsien gaat alles heel goed. Ik kan nu wel zeggen dat ik er amper meer last van heb, af en toe nog eens een pukkeltje.
  Wel heb ik er ontzettend veel littekens aan overgehouden, maar daar leer ik maar mee leven. Ik vond die pukkels namelijk 100x zo erg.

 2. Roaccutane schrijft men sneller aan jongens voor dan aan meisjes, omdat er bij meisjes inderdaad een grote kans is dat het middel ervoor zorgt dat een meisje bij een zwangerschap een misvormde baby krijgt. Ook een lange tijd nadat je bent opgehouden met Roaccutane te nemen (ik geloof een jaar of zo) zit het nog in je bloed en mag je niet zwanger raken. Daarom zijn artsen (althans in België) verplicht om een meisje samen met Roaccutane ook een anticonceptiepil voor te schrijven. Omdat er zoveel bijwerkingen zijn verbonden aan Roaccutane, zijn er veel artsen die weigerachtig staan tegenover het voorschrijven van Roaccutane. Ik vermoed dat jouw arts je (nog) niet wil doorsturen omdat je een meisje bent en omdat je nog vrij jong bent.

  Zelf heb ik op mijn negentiende een halfjaar Roaccutane genomen, nadat ik plotseling heel erge acne had gekregen. Ik nam daarvoor al Diane, wat wel hielp tegen ‘gewone’ puisten. Toen ik negentien was, kreeg ik echter heel extreme acne, met zowel onderhuidse als bovenhuidse talgophopingen. Ik had een soort van harde ‘zweren’ van soms wel 7 cm doorsnede (’s niet bepaald goed voor je zelfvertrouwen als je dat in je gezicht hebt). Toen heeft mijn dermatoloog wel meteen Roaccutane voorgeschreven. Gelukkig, want ik had echt een paardenmiddel nodig. Ik ben heel tevreden over Roaccutane. Mijn acne verdween niet meteen, maar mijn puisten werden alleszins niet meer groter en er kwamen er geen nieuwe bij. Na enkele maanden was alles weg, behalve enkele onvermijdelijke littekens. Tijdens de behandeling had ik wel enkele bijwerkingen: mijn handen en lippen waren erg droog en volgens de mensen in mijn omgeving was ik vaak neerslachtig (was me zelf niet zo opgevallen). Nu is alles prima, al verbrand ik wel ietsje sneller in de zon en merk ik dat ik meer rimpeltjes heb gekregen rond mijn ogen omdat mijn huid veel droger is. Ik hoop wel het middel geen sporen nalaat in mijn bloed en dat ik gezonde kindjes zal krijgen…

 3. Ik heb ook geen positieve ervaringen met Roaccutane. Het zogenaamde wondermiddel, het antwoord op alles…ammehoela! De enige effecten waren ernstig uitgedroogde lippen en ogen en een opnieuw in het leven geroepen ochtendhumeur. En dan de verhalen rondom roa. “Het werkt in bijna alle gevallen”, “Het is het laatste redmiddel.” Fijn om te weten dat ik dus bij de kleine 1% zit waarbij dit paardemiddel niet wil werken. Bovendien vind ik het heel tegenstrijdig: Enerzijds de ernstige schade die het aan je lever brengt, anderzijds de noodzaak dat je lever goed werkt om afvalstoffen af te voeren, zodat dit niet via je huid gebeurd= acne.
  Als het had gewerkt had ik het zeker iedereen aangeraden, maar hier treffen jullie helaas een ontevreden klant.
  Probeer liever op je voeding te letten. Ja, ja, ja, ik ken al die verhalen van artsen dat acne echt niks te maken zou hebben met voeding, maar deze experimenten zijn gedateerd uit het jaar nul en in de tussentijd zijn er vele experimenten geweest die weldegelijk hebben aangetoond dat deze 2 met elkaar in verband staan. Het is alleen zo persoonsafhankelijk dat er geen algemene uitspraken over gedaan kunnen worden. De een krijgt heel veel last na het eten van dierlijke vetten, de ander van suiker en de ander weer van smaak- of kleurstoffen. Probeer deze drie dan ook zoveel mogelijk te beperken in de dagelijkse voeding en eet veel producten rijk aan vitamine E en A: Advocado, zoete aardappel, eieren, donkergroene groenten, olijfolie..Neem ook veel probiotica in supplementen of Yakult/ Activia van Danone. Deze bevorderen je darmflora.
  Nog iets dat nauwlijks bekent is: Acne kan veroorzaakt worden door een schimmelinfectie in je darmen. Vaak worden wij nauwlijks onderzocht, kijkt de dermatoloog een keer van heel dichtbij naar je huid en maakt aan de hand daarvan een diagnose. Heeft iemand jullie ooit wel eens verteld wat de oorzaak is van je acne? Ik durf te wedden van niet. En wanneer men dit soort diagnoses blijft maken zullen we ook nooit de oorzaak achterhalen.
  Blijf proberen, maar focus je, voor zover dat mogelijk is, niet te veel op je huid. Maak je ogen mooi op en doe je haar, ga lekker naar de sportschool en koop mooie kleding. Zorg ervoor dat je op andere gebieden tevreden bent met jezelf, want ik ben er heilig van overtuigd dat een positief zelfbeeld je helpt om je acne te bestrijden.

 4. Ik ben nu zo ongeveer een maandje bezig met Roaccutane… het is iets erger geworden, maar dat was bekend in het begin van het gebruik.
  Ik heb niet zozeer heeel erge acne, maar een paar diepe grote ontstekingen,die weer weggaan, en soms wel is weer willen terugkomen.Ik vond dit zo vervelend, dat ik in de overweging ben gekomen om toch roaccutane te gebruiken.
  Nouja, tot nu toe kun je nog niet echt zeggen dat er veel verbetering optreed, maar dat komt ( hoop ik) later wel.Waar ik wel erg last van heb is een heeel droge huid, en nu komt het ”mooie’….ik heb ook nog last van allergie..(ben erg allergisch voor vanalles)en dan die droogte erbij…dat helpt t mooi weer in de hand:(
  Maaja..dat word maar weer ff doorbijten

 5. ik zit nou ook een maandje aan de roaccutane, ik moet morgen weer voor controle (waar ik trouwens tegen op zie , omdat ik dan zonder make-up door het overvolle ziekenhuis moet lopen) maar ik heb tot nu toe nog geen last van verergering gehad! ik ben daar wel blij mee want mn derma had gezegd dat dat waarschijnlijk zou gebeuren in de eerste 2 maand, nou heb ik nog een maand te gaan natuurlijk voordat die 2maand voorbij is, maar ik blijf hoop houden. voor de rest heb ik veel minder puistjes.. nog wel veel ontstekingen.. maar geen echte puistjes meer.. daar ben ik wel blij mee, want nou kan ik het beter wegwerken met make-up. mijn derma gaf me trouwens ook gelijk roaccutane. (nadat de huisarts zn middeltjes had geprobeerd) dus ik ben benieuwd wat het gaat worden. ik blijf iig je blog volgen ;p

  xx

 6. Ik heb ook erge last van acné :( Welke dermatoloog schrijft er roaccutane voor? Die van mij blijft maar allerlei middeltjes proberen, maar niets helpt.. Ik ben het écht beu na al die jaren.. Dus als jullie een dermatoloog weten die het wel wilt voorschrijven? Kunnen jullie mij hier dan aub mee helpen? Thnx! xx

 7. Hoi Elle,

  Elke dermatoloog schrijft Roaccutane voor als hij vindt dat het nodig is… Ik heb er ook drie jaar op moeten wachten. En denk niet te licht over roaccutane, het is een heel zwaar medicijn! Succes verder.

 8. Hallo mede acne bezitters/bezitsters,

  Ik word ook door de dokter telkens met een ander middel opgescheept.

  Begon ooit met benzoylperoxide, dit werkt een beetje als je blijft smeren maar je krijgt er een enorm droge en rode geirriteerde huid van. Ik was ermee gestopt na 2 weken en ben weer naar de dokter gegaan.

  Toen kwam deze met een antibioticumkuur namelijk tetracycline. Dit werkt. Je moet er eerst 4 (pillen) per dag slikken en dat langzaam afbouwen. Als het weer erger wordt, moet je weer terug naar die 4 pillen per dag. Het is niet gezond maar het hielp toen wel. Je mag het middel maar maximaal een half jaar slikken. En ja hoor, na een half jaar bleef het best lang weg maar nu ongeveer een jaar na de laatste pil is het weer terug. In mijn geval heeft het veel met stress te maken denk ik. Het heeft ook een hormonale oorzaak.. op het moment dat je stresst etc wordt t in mijn geval erger.

  Ik moest weer van de dokter aan de benzoyl + dalacinT (een soort plaatstelijk antibioticum. Het helpt na nu 3 weken weer proberen voor geen meter. Maar ik moet het 3 maanden volhouden!
  En een doorverwijzing naar de dermatoloog krijg ik niet omdat de dokter zegt dat die hetzelfde zal voorschrijven/zeggen.

  Blijf volhouden en zeuren bij de doktoren, die gasten hebben niet half een idee hoe klote het is om een knap meisje te zijn met rode bulten op het hoofd!

  Succes!

  • Ja, inderdaad.. ze schepen je telkens weer met iets anders op..

   Ik heb er al last van van m’n 15e (ben er nu 23), maar ik had het nooit erg.. bij periodes wel veel erger en toen hebben ze mij ook een kuur gegeven van tetralysal (ook ongeveer zo’n 4 à 5 maand) en daarbij de pil yasminelle (ik vraag me af of de yasmin niet beter werkt? als die hormonen iets hoger gedoseerd zijn, maarja). Ik sta alleszins niet meer vol, wel constant hier en daar nog een paar.. Maar ik blijf het toch erg vinden, het duurt gewoon te lang..

   Daarom ben ik momenteel bezig met peelings (glycolzuurpeelings) om de maand ongeveer. Het is een fruitzuurpeeling, je ziet er lichtjes rood van en kan een beetje vervellen. Maar het maakt je huidje wel zuiver en de opening voor de talgkliertjes vrij, waardoor ze minder vlug verstopt geraken (een puistje onstaat dus).
   Het helpt ook wel een beetje tegen de littekentjes (ook zoiets verschrikkelijk vind ik zelf..)

   Maarja ik zou graag nog eens een kuur tetralysal doen en de yasmin nemen ipv de yasminelle. Maar dat is voor als het terug erger moest worden of blijft duren (wat dus eigenlijk wel is)

   Zucht, ik leef met jullie mee..

   Bedankt voor de reactie en ook nog heel erg veel succes gewenst!

   • Kan het antibioticum Tetralysal gebruikt worden in combinatie met een anticonceptiepil (Yasmin, Diane 35) of werkt de antibiotica die tegen?

   • Voor antwoord op je vraag, ga even langs je huisarts of apotheek! Zij weten precies wat je wel en niet met elkaar kunt combineren.

 9. Tja.. ik ben nu veertig. Ik heb dit middel gehad op mijn tiende en ik ga ervan uit, hoop, dat er inmiddels het een en ander aan verbeterd is. Destijds ging mijn acne niet weg door dit middel. Ik heb werkelijk alles geprobeerd. Uiteindelijk is mijn huid rustiger geworden toen ik stopte met o.a. melk en ik grip kreeg op mijn hormoonhuishouding, waaronder stoppen met de, ook Diane-, pil. Daarnaast heeft een regelmatige zuivering van “buiten” ook meegeholpen.
  Het resultaat van alle middelen en de onwetendheid hieromtrend is dat het verouderingsproces van mijn huid erbarmelijk is. Ik zie er uit als vijftig terwijl mijn kalenderleeftijd anders is. Mijn huiddiagnose is nu “droge huid met acne”, terwijl ik vroeger een hele vette huid had!
  Nog steeds ontstaat er acne bij disbalans in mijn lichamelijke- en of geestelijke toestand, het is een signaal. Voeding, rust, reinheid en regelmaat leveren het beste resultaat. Ik kan eenieder aanbevelen om holistisch te zoeken naar een (individueel) antwoord. Je huid is een spiegel van de ziel en je lichaam. Onderdruk het niet..zoek naar de oorzaken van de disbalans. Op de lange termijn zal het je goed doen. Dit middel heeft mij geschaad. In mijn (jonge )puberteit durfde niemand “dichtbij” mij te staan vanwege de heftige acne, nu durf ik mensen niet toe te laten vanwege mijn ouderdomsverschijnselen. Het blijft schaamtevol.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s