De dermatoloog

Standaard

Wie is hij? Wat kan hij? Waarom heb je hem nodig?

Allereerst: de dermatoloog is een huidarts. Met een ‘d’ dus. Hij is gespecialiseerd in jouw probleemhuid. Wanneer je bent doorverwezen naar een dermatoloog, zul je belanden op je polikliniek ‘Huidziekten’ wat de ellende er niet veel beter op maakt. Wat vast staat is dat de dermatoloog meer kan en mag voorschrijven dan je huisarts, vandaar deze stap natuurlijk.

Je belandt niet bij een dermatoloog omdat je drie puisten op je hoofd hebt zitten. Hier volgen de ‘vereisten’ voordat je bij een dermatoloog belandt.

  • Je hebt méér dan 3 puistjes, wat wil zeggen dat je gewoonweg een slechte huid hebt
  • Je huisarts heeft ze al een lotion, crème, pillen voorgeschreven
  • Ook ben je al aardig thuis in de drogisterijmiddeltjes à la Garnier, dr. v.d Hoog enzovoorts
  • Je schoonheidsspecialiste kan niet meer dan uitknijpen (wat overigens een keiharde dont is, aangezien je littekens veroorzaakt!!) en het goed reinigen, stomen en een masker geven. En natuurlijk een een of andere dure crème wat heel goed voor je huid is. Niet veel later sta je af te rekenen en smeert ze je de hele lijn aan wat je ongeveer een 150 euro kost voor enkel een dag- en nachtcrème en een reinigingslotion, no thanks.
  • Een masker op z’n tijd doet zijn werk ook niet

Kortom: ellende van hier tot Tokio.

Een dermatoloog zal eerst een blik werpen op je huid (like dúh). Hij zal wat, voor jou en elk ander, onbekende termen laten vallen en ernstig kijken. Alsof hij geen idee heeft dat hij jou hiermee nog meer ellende bezorgt. Hij is immers je engel, redder in nood, hoe je deze man ook wilt benoemen. Hij laat vervolgens nog wat woorden vallen als ‘onstekingen’, ‘littekens’, ‘actieve acné’ en nog veel meer uiteraard. Vervolgens trekt hij zijn veelzeggende conclusie: “Dit is niet goed”. Nee echt? Goh.

Maargoed, even serieus: hij schrijft vervolgens in een totaal onleesbaar handschrift (het is algemeen bekend dat artsen een onduidelijk handschrift hebben, niet?) een recept voor je uit. “Probeer dit maar”, zegt hij alsof ik verder geen vragen heb wat voor troep ik nou weer moet uitproberen. Als een testkonijntje ofzo. “.. en maak maar een afspraak over 3 maanden.” Drie maanden?! Zucht. Het definitief bestrijden van acné gaat alleen over proberen, proberen en nog eens proberen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s