Minocycline (antibiotica)

Standaard

Ik gebruik momenteel voor de 2e keer Minocycline. Minocycline is een antibiotica die behoort tot de tetracyclinen.

De eerste keer was ik totaal niet te spreken over de minocycline. Ik slikte een dosis van 50mg per dag en ik lag vaak plat door de bijwerkingen. De mensen die nu minocycline wil ik zeker niet afschrikken, maar ik had veel last van de bijwerkingen. Duizeligheid, misselijk, donkere vlekken voor mn ogen bij het opstaan en dergelijke. Dat was zeker geen pretje en het liefst wilde ik dan ook stoppen met de kuur. Al had ik niets te willen en moest doorgaan natuurlijk. Iets wat algemeen geldt bij kuren, je moet ze altijd afmaken. Mijn acné verergerde waardoor ik nog meer de neiging had om de kuur stop te zetten. Het werkte niet, waarom zou ik doorgaan? Al duurde mijn kuur 6 weken, waarvan ik de laatste 3 weken enkel 3 pilletjes per week moest slikken (nog minder inname en mijn dosering was al minimaal)…

Uiteindelijk ben ik wel doorgegaan met het slikken van de minocycline. Toen ik na 6 weken bij de dermatoloog kwam was hij het met me eens dat mn gezicht er niet “goed uitzag”. Conclusie: weer doorgaan met de minocycline. Zes weken elke dag één pilletje à 50 mg hoewel ik had gehoopt op een hogere dosis (in mijn ogen was dat effectiever maar aangezien de bijwerkingen wilde ik eigenlijk niet). Goed, er zijn nu een week of 3 gepasseerd en mijn huid ziet er gelukkig beter uit dan tijdens en na de eerste kuur.
Ook gebruik ik nu een dag- en nachtcrème van de dermatoloog met o.a resorcinol (dat weekt de opperhuid los).

Will be continued…

11 gedachtes over “Minocycline (antibiotica)

 1. Ik gebruik op dit moment ook minocycline en heb ook veel last van die bijwerkingen die jij beschrijft. Sporten is door de duizeligheid nauwelijks mogelijk. Zijn de bijwerkingen bij jou minder geworden na verloop van tijd?

 2. Ik ben 26 jaar en heb al sinds mijn pubertijd last van puistjes. Na van alles geprobeerd te hebben, zoals het slikken van de Dianepil, waar ik mega depri van werd slik ik nu zo’n drie weken minocycline en heb ook het idee last te hebben van de bijwerkingen net als Minou. Ik slik 100 mg per dag. Heb helemaal geen last van duizeligheid maar wel van erg veel heftige hoofdpijn, die ook met een paar paracetamollen niet te onderdrukken valt. Daarnaast voel ik me er moe, en af en toe rillerig alsof je tegen de griep aanhikt. Ook vind ik dat mijn huid (mijn gezicht) er niet beter op wordt. Krijg een ander soort puist. Groter en ze zijn er ineens zonder opbouw lijkt het wel, maar de meeste gaan ook zonder al te veel ellende snel weer weg. Voor uitwendig gebruik heb ik ook een crème gekregen, waarvan ik de naam even niet weet. Heb niet het idee dat het fantastisch werkt. Wel krijg ik er rode vlekjes van als de puist eenmaal weg is. Dit had ik voorheen veel minder. Omdat ik een halfbloedje ben (getint) heb ik op plekken waar een puistje heeft gezeten donkere pigmentvlekjes. Met een paar keer per week scrubben probeer ik ervoor te zorgen dat mijn huid zich snel vernieuwd en daarmee de vlekjes eerder vervagen. Tegen pigmentvlekken heb ik ook weer een crèmetje van biodermal waarvan ik het idee heb dat het wel een klein beetje helpt.
  Vind het zo irritant die puistjes vooral ook omdat ik een mooi symetrisch -niets mee aan de hand- gezicht hebt dat hierdoor ‘verpest’ wordt. Eind volgende week slik ik mino een maand en moet ik weer naar de derma voor controle. Ik hou jullie graag op de hoogte van mijn vorderingen….

  O ja die dianepil heeft wel heel lang voor mij gewerkt het onderdrukte mijn puistjes goed. Al moest ik in het begin wel door de zure appel heen bijten want het werd heel veel erger. Maar op een gegeven moment werden de depressies te heftig die ik erdoor kreeg waardoor ik besloot in overleg met de huisarts te stoppen.

 3. Hoi, ik ben Joannie 26 jaar, als puber had ik nooit last van acne. Maar nu is het bijna drie jaar dat ik last heb acne. Ik heb echt alles geprobeerd via huisarts en zelf dure producten aangeschaft, maar niks hielp. Vorig jaar in december, heb ik gebruik gemaakt van minocycline en 3 januari jl. ben ik er mee gestopt, Ik kreeg complicatie met mijn lichaam en huid uitslag. Zelf mijn gezondheid is achter uit gegaan. Ik kreeg via de dokter anti allergieën tabletten, het blijk dat ik allergisch was voor minocycline. In februari, ga ik voor de eerste keer naar dermatoloog mijn laatste redding tegen acne. Ik heb Minocycline alleen 9 dagen gebruikt en heeft mijn gezondheid aangetast.
  Ik raad iedereen aan, als je voor eerst de keer gebruikt maakt van minocycline, doe eerst een bloedtest of allergieën test.

  Ik ben blij, dat dit middel toch bij sommige werkt, alleen bij mijn niet!

  Groetjes

 4. Acne?? Ik had er ook enorm last van. Ik kreeg een hele goede tip van een vriendin…. naar een huidtherapeute en een behandeling microdermabrasie volgen. Echt geweldig. Gebruik daarbij wel de producten van hen, namelijk het merk Obagi Clenziderm.
  Ik ben er zo superblij mee. Ik heb een erg gave huid gekregen.Ik heb nog alleen maar last een beetje acne op mijn kin, maar dat zijn meer mijn hormonen. Ik doe nu een test met Biorenosantie druppels om het van binnenuit op te lossen. Kan nog niet zeggen of het werkt want gebruik dat pas een weekje.

  Heeft iemand nog een tip om mijn acne op mijn kin door hormonen nog te verhelpen?

  Succes allemaal.

 5. Hallo allemaal,

  Vandaag de 2de dag aan de Minocycline 100mg, en heb ook de vloeibare vorm om op mijn gezicht aan te brengen met een watje. Ik moet zeggen dat ik me erg raar voel. Ik ben duizelig en heb net het gevoel dat ik in een roes zit. Ook heb ik af en toe een beetje last van hoofdpijn, dus ik ben benieuwd of het hierbij blijft. Ik hoop echt dat het wel gaat helpen, ik heb sinds 4 jaar last van puistjes, alleen op mijn wangen en in mijn nek. Als puber heb ik hier nooit eerder last van gehad.
  Ik hoop dat er wel veel mensen zijn die baat bij dit middel hebben gehad, en zou graag van jullie iets willen horen. Wat kan ik nog verwachten van de bijwerkingen en moet ik hiermee iets doen of hoort dit er gewoon bij?

  • Hoi Isabelle,
   Ik snap heel goed wat je voelt… Dat had ik ook tijdens mijn kuur. Het voelde alsof ik mezelf niet was. Gelukkig was het direct over zo snel als ik klaar was met de kuur. Het is dus echt even doorbijten en als het echt niet goed voelt; bel je arts! Succes!

 6. hey allemaal

  ik las dat jullie minocycline gebruikte om acne te bestrijden. Ik zou hier graag iets over vertellen. Zelf heb ik dat ook 2 jaar geleden genomen, en heb er nu nog grote spijt van. Ik dacht eerst roaccutane te gebruiken, maar mijn dokter vond dat een stap te ver en had me dus minocycline voorgeschreven. Nog altijd redelijk zwaar voor de paar jeugdpuistjes die ik toen had, maar toch beter dan roa. Mijn kuur van minocycline gaf uitstekend resultaat. Voor de eerste keer in 8 jaar ofzo was ik puistvrij, en dat voor een halfjaar. Ik dacht yes ik ben er voor altijd vanaf… Tot in maart , toen er opeens een grote puist tevoorschijn kwam op mijn kaak. Ik dacht dat is een beet van een insect ofzo? Maar toen er meerdere bijkwamen, vooral rond mijn kin… Werd me duidelijk dat ik terug last had van acne. Maar deze keer vele ergere! Ik ben nu 2 jaar verder en heb hier nog altijd last van. Het vermindert niet en ik weet niet meer wat ik er nog kan tegen doen. Het dinge met antibiotica is, dat het slechts tijdelijk werkt. Daarna als de bacterie terugkomt, versterkt het zich en is het nog moeilijker om te bestrijden, en kan dat volgens mij enkel door nog sterkere antibiotica. Ik ben nu radeloos door mijn puisten en ik weet niet hoe ik er ooit nog vanaf kan raken. Het is verandert naar een aggressievere vorm , volwassenacné. Het enige wat ik nu doe is geduld uitoefenen en hopen dat het op een dag terug uit mijn lichaam is.

  Nog wat je in acht moet nemen bij antibiotica: lees altijd eerst goed de bijsluiter! Die is op zich ook al redelijk eng… Je kunt er allerlei infecties van krijgen. Antibiotica staat letterlijk voor anti leven. Dus alles wat ik wil zeggen: wees er voorzichtig mee en informeer je eerst voldoende, voor je eraan begint want ik heb hier nu echt grote spijt van…

  Groetjes

 7. Hee iedereen!

  Ik ging laatst naar het ziekenhuis om een moedervlek in mijn nek weg te laten halen en daar viel het de arts gelijk op dat ik last had van acne. Hij leek zelfs wel een beetje pissig dat ik er niets aan deed “want tegenwoordig is dat helemaal niet meer nodig! Je houdt er alleen maar littekens aan over.” Dus schreef hij me gelijk (zonder enig overleg) minocycline voor. Ik vroeg hem nog of er veel bijwerkingen van waren waarop ik het antwoord kreeg “Ja natuurlijk zijn er bijwerkingen, maar dat is met alles. Heb je last van asprientjes?” ‘Nee dat heb ik niet’ Nou dan zou ik ook geen last krijgen van de minocycline. Daarnaast heb ik er ook nog een gel bij gekregen. Differin Gel geloof ik. Maar nu ik al deze reacties hierboven lees weet ik echt niet meer zo zeker of ik het wel moet gaan slikken of niet. Ik ben nu 17 en was eigenlijk altijd vanplan om gewoon te wachten tot dat het over zou gaan. Maar deze arts vond dat belachelijk want het zou wel een half jaar of 10 kunnen duren voor het weg zou gaan. Raden jullie mij alsnog aan om het wel te slikken of kan ik het beter gewoon nog een tijdje aan kijken…
  Of andere tips tegen acne?

  Groetjes en alvast bedankt

  • Hoi Fanny!
   Ik kan me voorstellen dat je niet zo goed durft te beginnen met de minocycline. Persoonlijk zou ik niet wachten tot het overgaat want dat kan serieus nog zeker 5 tot 10 jaar duren. Je weet het nooit, maar over het algemeen is dat wel zo. Ben je al aan de Diane 35 pil? Zo niet, zou ik je adviseren eerst te beginnen met de Diane 35 pil. Dat is namelijk de enige pil tegen acne. Daar zitten mannelijke hormonen in en die remmen de nieuwe ontstekingen af waardoor je dus minder nieuwe acne krijgt. Over het algemeen werkt die pil voor veel mensen. Ik zou het eens met je huisarts overleggen.
   Ik vond minocycline ook erg heftig zoals terug te lezen is op m’n site. Daarom zou ik als ik jou was eerst aan de Diane 35 pil gaan want veel mensen hebben daar baat bij! De Diane is niet zo heftig als minocycline. Als je echt heel veel acne hebt, zou je naast de Diane pil, met de Differin gel kunnen beginnen. Dat is opzich een prima basis denk ik!
   Je kunt het best even een afspraak maken bij de huisarts en dit voorleggen, zeggen dat je graag de Diane pil wilt slikken vanwege je acne. Moet geen probleem zijn!

   Succes en houd je me op de hoogte? Groetjes Sanne

 8. Hoi,ik ben Jolanda. Ik gebruik de minocycline al een jaar ivm ontstoken haarzakjes en talgklieren, waardoor ik flinke ontstekingen had in de liezen en onder de oksels.
  Door de minocycline ben ik daar goddank van af en van bijwerkingen heb ik nooit last gehad! het kan dus ook goed gaan.

  Groetjes Jolanda

 9. Hallo, ik kwam op deze site doordat ik wilde weten welke bijwerkingen je van minocycline kreeg. Ik gebruik dit middel nu een week en vanaf de eerste dag voelde mijn huid eeen stuk rustiger aan, ik heb er echt baat bij dus wil ook beslist niet stoppen. Alleen voel ik me nu niet zo goed, ben heel erg moe, zeurderige hoofdpijn, misselijk gevoel, grieperig. Ik ben inmiddels 43 jaar en heb vanaf mijn veertiende al last van acne.Ik heb vanaf die tijd tot 4 maanden geleden altijd de diana 35 geslikt die mijn acne enigzins onderdrukte. Omdat de Diana35 op het moment negatief in het nieuws is ben ik hiermee gestopt. Nu is mijn acne weer behoorlijk actief. Ik kreeg nu dit middel en ben erg positief, afgezien van de bijwerkingen. k ga er vanuit dat het tijdelijk is. Groetjes Gea

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s