Je huid reinigen, een goed begin

Standaard

Wat voor de één meer dan zelfsprekend is, is voor iemand met een slechte huid meer werk dan het in de eerste instantie lijkt. Met welk product? Hoevaak? Hoe? En waarom werkt dat bij mijn puistloze vriendin wel, maar bij mij niet? Lees het hier!

Allereerst, ik reinigde mijn huid voorheen altijd met een dure lotion van de schoonheidsspecialiste. Het reinigde mijn huid prima, maar voor dat geld vonden mijn moeder en ik het een beetje over de top. Ik las iets in een tijdschrift over Vichy en besloot dat te halen bij de apotheek. Het groene pompje van de Normaderm lijn (ik heb daar hieronder een log over geschreven!). Ook prima om mijn huid mee te reinigen, maar toch wist ik niet zeker of het allemaal wel zo goed was voor mijn huid. Het werd gebombadeerd met pilletjes, kuren, (plaatselijke) antibiotica, lotions, dag- en nachtcrèmes en ga zo maar door.

Eenmaal bij de dermatoloog, afspraak nummer zoveel, vroeg ik wat ik het beste kon doen. Hij adviseerde me te stoppen met alle reinigingslotions wat het voegt verder niets toe. Bovendien zei hij dat het inderdaad niet zo goed is voor je huid, want ook de reinigingslotion die in het eerste opzicht goed lijkt, is, wanneer je genoodzaakt bent zoveel producten te gebruiken, niet zo’n verstandige keuze. “Wat dan?”, vroeg ik me hardop af. Mijn dermatoloog zei dat het reinigen van je huid prima kan met lauw water. Vanaf dat moment heb ik de reinigingslotions aan de kant gezet en zij hebben plaatsgemaakt voor het meest natuurlijke wat je je kunt bedenken, water. Hier volgt mijn reinigingsplan voor één dag. Puntsgewijs dus gemakkelijk op te schrijven en/of te onthouden voor jezelf.

Ochtend én avond

 • Ik was mijn handen met zeep om ze bacterievrij te maken. Met je handen aan je puistje komen is sowiezo een boosdoener vanwege de bacteriën die op je handen zitten.
 • Met lauw water was ik mijn gezicht. Gebruik vooral véél water!
 • Daarna doe ik een paar druppels reinigende wasemulsie van Shiseido op m’n gezicht. In combinatie met m’n nog vochtige huid schuimt dit. Goed afwassen wederom, veel water gebruiken!
 • Voor het droogdeppen van mijn huid gebruik ik een schoon washandje. Let op: zoals hier vetgedrukt staat, dep ik mijn gezicht droog. Deppen is beter dan het schoonvegen, ook vanwege de porien en eventuele bacteriën.
 • That’s it! Easy as that.

Tot slot nog een tip. Je kussensloop is een heerlijke plaats voor bacteriën, hierdoor zul je ook meer puistjes krijgen. Vandaar slaap ik altijd met een handdoek op mijn kussen. Wanneer mijn dekbed en kussensloop gewassen is, slaap ik een keer zonder (de kussenhoes is dan schoon). De dag erna leg ik een schone handdoek op mijn kussen zodat ik geen last heb van ongewenste bacteriën. Vaak draai ik de handdoek de dag erna om en dan doe ik hem in de was. Enzovoorts, enzovoorts.

2 gedachtes over “Je huid reinigen, een goed begin

 1. Wat voor mij ook heel goed werkte was een “huidtherapeut”. Dit is iemand die is opgeleid voor het verzorgen van de huid.
  Zij haalt eventuele mee-etertjes meteen weg zodat je poriën open blijven. En daarna gebruikte ze een speciaal middel om te zorgen dat de porie waar eerst het mee etertje in zat weer goed ging sluiten, zodat je dus niet zo’n putje krijgt. En ze doet alles superhygienisch, wat heel moeilijk is om zelf te doen. Zelf meeeters uitdrukken betekent vaak dat de bacterien weer verspreid worden en dat wil je juist niet.
  Ze drukte geen puistjes uit want zoals je hopelijk weet, die moet je NOOIT uitdrukken. Ze deed er wel een soort spul over zodat het sneller weg ging.
  Verder heeft ze mij ook uitgelegd hoe het zit met zon. Zon helpt eerst omdat je huid dunner wordt, maar de reactie van je huid is om dan weer dikker te worden in de winter. Maar een dikke huid geeft veel meer puistjes.
  Ook gaf ze allerlei adviezen over verzorging en dergelijke, ze wist er gewoon heel veel van af. Veel meer dan mijn dermatoloog en mijn huisarts. Een soort “expert” zeg maar, en daar heb je soms behoefte aan.
  Het werd niet vergoed door mijn verzekering maar was niet heel erg duur.
  Menno

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s