Roaccutane – mijn ervaring – part one

Standaard

Jaja, het moment is daar. Ik heb Roaccutane (merknaam: isotretinoine) voorgeschreven gekregen van m’n dermatoloog. Hij drukte me op het hart alle informatie goed door te lezen, goed te beseffen waar ik aan begon. Ik moest er volledig achter staan, dit omdat ik m’n gehele kuur van 7 maanden moet afmaken. Ik heb het boekje doorgelezen, en ben daarna gelijk langs de apotheek gegaan. “Je weet dat dit een heel agressief middel is?” Ik knikte. Daar was ik allang van op de hoogte. Anyway, sinds dinsdag 15 januari ben ik begonnen met m’n kuur. Ik slik 2 pillen per dag, een van 20mg en een van 10mg. Op m’n site zal ik bijhouden hoe het verloopt.

Let’s start. Vandaag, dag 3, merk ik nog vrij weinig van de roa. Het is waarschijnlijk te snel om iets te merken. Wel merk ik dat m’n lippen sneller droog zijn (een van de vele bijwerkingen van de roaccutane: droge lippen), dus invetten moet vaker gebeuren dan voorheen. Deze foto’s heb ik tien minuten geleden gemaakt. Op de foto’s lijkt het allemaal wel mee te vallen, misschien vragen mensen zich zelfs af waarom IK aan de roaccutane ga. Het is, zoals m’n dermatoloog het verwoordde, m’n laatste redmiddel. Het is niet zo dat ik extreme acne heb (die tijd is gelukkig voorbij!), maar m’n acne is hardnekkig en gaat niet weg door mediciatie zoals minocycline of zelfgemaakte cremes van de dermatoloog. That’s why. :-) Ik zal elke maand foto’s en m’n ervaringen posten zodat jullie op de hoogte zijn!

Ik kwam een heel handige site tegen voor mensen die aan de roa zijn: http://www.roaccutanekuur.nl

Mijn huid @ the moment:

53 gedachtes over “Roaccutane – mijn ervaring – part one

 1. Hoe oud ben jij dan??? Ik ben 16 jaar en jongen en ga aanstaande maandag naar de dermatoloog toe om te kijken of roaccutane een optie voor mij is. Mijn acné is ook hardnekkig en verdwijnt ook niet zomaar, sterker nog, ze blijven zelfs zitten/over als vlekken!!!!!!!

 2. Hey, ik heb donderdag volgende week om 8.15 een afspraak met de dermatoloog. Denk je dat ik dan al meteen het antwoord kan horen of moeten er misschien nog andere tests worden gedaan?? Ik weet niet maar het zijn meer van die vlekjes die zijn overgebleven na puistjes dan puistjes zelf (veel vlekken, weinig puistjes)…

 3. Als je vooral vlekken hebt en weinig puistjes, denk ik niet dat je roaccutane krijgt! Want tegen rode vlekken werkt het niet (het schijnt juist dat littekens verergeren ofzo!).. Maar wie weet, misschien ziet de dermatoloog het anders! Succes iig!

 4. Hoi!
  Leuk dat jij hier je ervaringen neer zet! Ik had je ook al ontdekt op de andere site. Je bent inmiddels een week verder… hoe voel je je? Spierpijn? Moe? Ben benieuwd!

 5. Hi Marielle!

  Het gaat wel aardig tot nu toe.. Merk nog niet veel resultaat, maar dat kan ook niet na een week. Bijwerkingen tot nu toe: drogere lippen (schade is te overzien), spierpijn, rugpijn en moeheid inderdaad. Daar valt mee te leven :-)

 6. Ken je deze middelen ook? Het zou baat hebben bij puistjes én bij vlekken…

  Eryacne
  Inderm
  Differin gel

  Allemaal via de huisarts / dermatoloog…

 7. Ik heb ze allemaal gebruikt.. Niets werkte. Eryacne irriteerde en droogde uit. Differin hetzelfde verhaal.. Inderm weet ik niet meer! Heb ook ergens stukjes geschreven op m’n site geloof ik, over eryacne/inderm/differin. :-)

 8. Dat is wel effectief ja.. Ik had alleen erge last van bijwerkingen (hoodfpijn, misselijk, bijna flauwvallen etc) Hoelang het duur voordat je verbetering ziet verschilt per persoon.. Dat is niet te zeggen!

 9. Hallo ben ik weer,

  Ik ben zojuist bij de Dermatoloog geweest, en die heeft mij Roaccutane voorgeschreven. Volgens hem was het wél een erge vorm van acné, wat ik maar beschreef als ”kleine vorm”. De eerste kuur duurt 4 maanden, en over 6 weken moet ik terug naar de Dermatoloog gaan. Vandaag ga ik met ”de Roa” beginnen!!! Hiep hoera, hopen op verbeteringen!!!

 10. Ik heb 3 maanden een kuur gehad met minocycline en dit in combinatie met differin gel. Inmiddels zijn de 3 maanden met minocycline weer om en gebruik ik alleen nog differin gel. Deze mag ik gewoon blijven gebruiken zo lang als ik wil. Geen enkele kuur heeft ooit geholpen, maar deze wel! En differin gel is helemaal geweldig. Mijn puistjes zijn verleden tijd!

  Als jullie nog vragen hebben hoor ik het wel.

 11. Omygosh, ik heb hetzelfde als jou!
  Ook die vlekjes, alleen iets meer..
  Ik gebruik er gewoon concealer en foundation over.
  En savonds goed reinigen met Reinigings-gel, Tonic, en Hydraterende Crème, van het merk ‘Vichy Normaderm.’
  Het helpt goed tegen onzuiverheden, sluit de poriën, verminderd de rood heid, geeft na 4 weken zichtbaar een zuiverder huidoppervlak.
  Ben benieuwd!

 12. hoooi
  ik zit nu 2 maanden aan die roa..
  ik vind niet dat het egt super super helpt die littekenjes van mij vindk egt kut die gaan niet weg… en ja ik heb dikke rugpijn en ben moe enzo… die rugpijn is wel egt kut.. mijn gezichtshuis is een beetje rood maja ik ben bruiner van mezelf. op mijn rug werkt het wel goed opzich maar ik krijg wel puistjes bij. ik denk van de meeters die er nog zitten.. ik ga hopen dat het nog beter werkt

  Later.

 13. Josh, ik heb deze site gemaakt met WordPress.

  @frikandelleke, roa helpt ook niet tegen littekens.. Het duurt even voordat het werkt. Ik ben er nu ruim 4 maanden aan en merk nu duidelijk verschil. Littekens zijn aan latere orde. Succes met je kuur. Ook m’n rugpijn is verminderd/weg. :-)

 14. Hallo,

  Ik ben sinds 1 oktober begonnen met isotre (nog iets..) Naja iedere maand bij de dermataloog bloedprikken.. nu 4 maanden later nog steeds weinig/tot geen verbetering zichtbaar. Toen kwamen we er bij de dermataloog achter dat dit het NEP merk was van roaccutane. Sindsdien ben ik dus aan de roaccutane gegaan.. nu 2 weken.. ben alleen erg verkouden en hele droge ogen nu maar nog steeds geen verbetering.. ook merk ik dat mijn haar dun/futlozer is geworden.

  is er nog een uitweg?

 15. He Thomas, ik slikte ook de namaakversie, maar geloof niet dat het uitmaakt, hoor:)! Bij mij werkte de Roaccutane ook pas na vijf maanden, maar dat verschilt per persoon. Succes met je kuur!

 16. hey allemaal..!!
  Ik ben aan het nadenken over de roakuur..
  ik weet echt niet wat ik moet doen…
  heb al allemaal vlekken op mijn gezicht en een paar puisjes die vlekken willen niet weg, en elke puist word een vlek.. dus ben bang dat ik een uitbarsting krijg van de roa en meer vlekken krijg die moeilijk weg gaan.. roa helpt dus echt niet tegen vlekken? en word het echt erger? iemand nog meer ervaring..
  laat me aub weten, maandag meot ik bloed laten prikken dus moet heel goed nadenken!
  alvast bedankt allemaal!

 17. He Jennifer,

  Roa helpt absoluut NIET tegen vlekken, dat zijn gewoon littekens en daar zijn andere behandelingen en dingen voor… Een paar puistjes is – naar mijn idee – niet erg genoeg voor een roaccutanekuur. Over het algemeen gezien wordt het wel erger, ja. Maargoed, je moet er wat voorover heben;)! Houd me op de hoogte als je aan de roa gaat, of niet!

 18. Ola!

  Ik ben vandaag begonnen met de roa, ben er helemaal niet blij mee. Ik moet er namelijk erg veel dingen voor laten (zonnebanken, feesten, etc.) Ik hoop dat ik ook snel verbetering zie :) Ik heb goede hoop dus dat heb ik al mee!
  Heb je ook last gehad van haaruitval? Daar ben ik echt bang voor :( …

  Grtzz! en een duim voor deze site!!

 19. Hoi,

  Ik slik het nu al 5 maanden, en ik ben echt super tevreden. Me gezicht zat echt helemaal onder maar het is gewoon echt helemaal weg. Ik krijg geen 1 puistje meer, echt helemaal niks gewoon. Ik heb niet veel bijwerkingen gehad ik heb alleen last van droge lippen, drogen ogen en een paar keer droge plekken op me huid. Maar die bijwerkingen waren het zeker waard. Ik ben 3 weken op vakantie geweest en gewoon elke dag lekker in de zon gezeten, je moet je alleen wat beter insmeren. Ik hoef nog maar een maandje en dan ben ik klaar.

  Het werkt super!

  • Hallo,

   Ik ga morgen beginnen met de isotretinoine, ik heb begrepen dat dit hetzelfde is al de roa?
   Ik ben blij om te horen dat ik toch nog een positieve ervaring lees want ik begon aardig bang te worden van alle bij werkingen en of het dan al werkt of niet.. ben benieuwd…

   • Hi sarah,
    Isotretinoine is de productnaam van Roaccutane. Het is dus hetzelfde! Je moet je vooral niet bang laten maken door alle ‘horror’verhalen. Roaccutane is een enorm paardenmiddel, het kent een lange lijst met bijwerkingen maar als je lichaam het kan verdragen en het werkt, zul je blij zijn dat je het gedaan hebt.
    Dat betekent niet dat ik je aanmoedig Roaccutane te gebruiken, absoluut niet. Mijn advies is: denk er HEEL goed over na en probeer eerst andere antibiotica en dingen voordat je aan de Roaccutane gaat. Als je dat nog niet gedaan hebt natuurlijk… Succes en houd me op de hoogte hoe het met je kuur gaat! Hoeveel mg slik je per dag?

 20. Ik gebruik het al ook sinds eind maart 40 mg per dag. Ik zie zeker heel veel verbetering. af en toe komt er iets opdagen maar is in no time weer weg.

  dus aanrader!

 21. slik het nu al bijna 6 maanden,en zit nog steeds onder de bulten hellaas,begonnen met 20 naar 40 naar 50 en nu zit ik op 60 per dag,en moet over 2 maanden stoppen hopelijk is dat genoeg om een mooi huidje te krijgen

 22. Hoi allemaal!

  Ik ben 2 dagen geleden begonnen met 1x per dag 2 pillen (=40 mg). Natuurlijk merk ik nog niks. Ook ik heb de namaakversie gekregen.
  4 maanden geleden kwam ik voor de eerste keer bij de dermatoloog. Ik heb toen ook de Differin gel gekregen maar die werkte nauwelijks voor mij. Toen heb ik lang getwijfeld of ik Roaccutane wel wilde gaan gebruiken. Deze site, en roaccutanekuur.nl, hebben mij geholpen bij mijn keuze om er vol goede moed aan te beginnen. Ik ben 22 en heb al 10 jaar last van puistjes, en vooral grote, pijnlijke onderhuidse ontstekingen. Ook ik heb alles geprobeerd. Ik zal binnenkort weer iets van me laten horen. Succes aan degenen die ook bezig zijn…
  Laura

  • Ongeveer 10 a 20 procent van de mensen die een eerste roa kuur slikken, hebben een tweede nodig. Hang niet te veel aan deze percentages op een negatieve manier, er zijn echt heel veel mensen gebaat (zoals het percentage ook zegt) bij de eerste kuur. Ik helaas niet..

 23. Hallo allemaal,
  Ik ben nog maar 16, maar ik heb erge last van acne, zowel op mijn rug als in mijn gezicht. En dan bijna elke vorm van uiting van acne. Heel onplezierig dus.
  Begin dit jaar, in februari ben ik voor het eerst naar de dermatoloog gegaan.
  Ik kreeg minocycline en eryacne en differin gels, die combinatie werkte echt fantastisch, tot ik langzaamaan hele droge plekken kreeg van de gels, echt heel erg, net alsof je vervelde.. Toen heb ik nog lang minocycline gebruikt tot ik de verplichte pauze moest nemen, omdat het natuurlijk antibiotica is. Vlak voor de zomervakantie heb ik toen weer hetzelfde recept gekregen. Ik heb in de pauze nog wel de gels gebruikt en die bleef ik gebruiken. De combinatie van de rust en zon in de vakantie hebben mijn huid ontzettend goed gedaan, ik was zo trots op mijn huid. Alleen mijn rug zag er niet zo goed uit, maar dat vond de dermatoloog niet erg genoeg om me onder behandeling te houden. Een maand later zat ik toch weer bij de dermatoloog, de stress van school werkt niet bepaald goed door op mijn huid. Nu sta ik dus voor de keuze om Roaccutane te gaan gebruiken omdat de minocycline en gels niet werken en de gels opnieuw verschrikkelijk uitdrogen (de hele dag op je rug jeuken is niet fijn..). Ik ben zo ontzettend bang dat mijn HAAR uit gaat vallen of dun wordt (mijn haar is mijn trots namelijk, hoe dom het ook klinkt) en ik draag lenzen, dus ik ben heel erg bang dat ik dan mijn lenzen niet meer in kan en een hele tijd een bril zal moeten dragen. Wie heeft hier last van gehad??

  • Hoi,

   Wat vervelend… Het is moeilijk te zeggen of je haar uit zal vallen. Ik verlies wel iets meer haar na het douchen, maar niet uitzonderlijk veel of wat dan ook. Succes met het maken van je keuze!

   • Ik gebruik nu alweer meer dan een maand Roaccutane, ik heb gelukkig nog niets gemerkt van haaruitval! Dat is wel heel fijn.
    Ik mocht beginnen met 20 gram, dat werd na 2 weken opgevoerd naar 30, maar daar werd mijn huid zo ontzettend droog van dat het ook weer erg ging jeuken en ik hele kloven in mijn handen kreeg. Ook kreeg ik erge last van mijn ogen, hele droge ogen. Ik draag nu mijn lenzen niet meer en heb oogdruppels die ik echt zo vaak mogelijk moet gebruiken en dat terwijl ik nu een wisselende dosis van 20 de ene dag en 30 de andere dag slik. Op zich jammer, maar ik moet het er maar even voor over hebben. Voor de rest heb ik eigk alleen in mijn gezicht een heeeeel droge huid en heb veel sneller last van spierpijn en ik heb regelmatig stevige hoofdpijn gehad (nu steeds minder gelukkig, maar in het begin was het echt elke dag en daar kon geen Nurofen tegenop..). Voor de rest merk ik nog niet veel van minder ontstekingen ofzo, maar dat zou ook wel snel zijn natuurlijk. Maar ik ben er tot nu toe echt heel positief over ^^ Alleen die tussentijdse testen. Ik had de laatste keer een vrouw die niet kon prikken, minder fijn.

 24. Ik ben vandaag naar de dermatoloog geweest en krijg volgende week uitslag van de testen die ik moest doen.. Ik kon ze niet overtuigen met het de zin ik ben er 1000% zeker van dat ik niet zwanger ben haha.. Maar ja ze willen feiten ;) vrij logisch..
  Heb erge vorm van acne.. nu iets van 5 jaar.. alles geprobeerd.. homeopatische middeltjes werktte wel maar niet voldoende.. de ontstekingen bleven wel komen. Maar nu was ik er flink zat van! Nu dus een kuur roaccutane.. en ben echt benieuwd! Mijn moeder heeft het ook gehad en bij haar heeft het geholpen! En vind het zelfs leuk om naar de dermatoloog te gaan elke maand voor controle.. hij was namelijk best wel leuk! hahahaha hoop dat ik niet of weinig last krijg van bijwerkingen.. want daar schrok ik stiekem wel beetje van toen ik het las :o..

 25. Hoi,

  Ik ben vandaag begonnen aan de roaccutane, ik vond het (toen hij de bijwerkingen beschrijf) niet zo heel erg.. Dus droge lippen, ogen, huid.. maar als ik de reacties zie van “haar uitval” en “neerslachtig voelen” dan ga ik toch heeel erg twijfelen of ik er niet meteen mee moet stoppen.
  Ik heb eigenlijk helemaal níet zo’n erge vorm van acnee, alleen een klein beetje op m’n gezicht. Maar omdat ik dat “kleine beetje” al jaren heb, vond mijn dermatoloog tijd dat we dus aan iets sterkers gingen.

  Wie heeft er ook niet zo heel veel last van acnee maar gebruikt ook roaccutane?

  • De bijwerkingen verschillen enorm per persoon. Droge lippen en droge huid zijn wel redelijk “algemene” bijwerkingen, maar die zijn niet heel vervelend als je goede producten gebruikt. Zou me als ik jou was niet laten afschrikken door de heftigere bijwerkingen als haaruitval of wat dan ook….

   Wat heb je verder tegen je huid gebruikt dat je nu Roaccutane gebruikt terwijl je acne niet heel erg is?

   Succes!

   • Dankje voor je advies!
    Ik heb hiervoor twee verschillende atibiotica kuren gehad één van de huisarts en één van de dermateloog.
    Ik gebruik het nu Al 5 dagen en merk al verschil. Ik heb geen nieuwe puisten erbij gekregen op mijn gezicht. En nog geen last van een droge huid of lippen. Wel heb ik opeens acnee op m’n rug en op m’n borst, waar ik normaal gesproken (bijna) nooit last van had. Maar dat gaat neem ik aan vanzelf weer over.

 26. Ik gebruik Roaccutane al een maand nu en ik heb alleen last van droge huid en droge lippen, dus het valt me nog mee.

  Ik gebruik het omdat ik al bijna mijn hele leven last heb van te veel talgproductie. Hierdoor moest ik om de 4 dagen ofzo telkens al dat talg uit mijn voorhoofd en neus drukken wat een hoop gedoe is!
  Gelukkig heb ik geen last van acne maar dat komt omdat ik grovere poriën heb en de talg gewoon naar buiten kan zonder ontstekingen te krijgen.

  Tot nu toe lijkt er al verbetering na 1 maand. De talg word minder aangemaakt! wat het medicijn dus ook hoort te doen. Ik had alleen zelf pas na 2 maanden of langer resultaat verwacht maar zo te lezen verschilt dit heel erg per persoon.

  Tot nu toe ben ik tevreden en ben benieuwd wat de resultaten zullen zijn na een paar maanden.

  Ik hoop alleen dat de talgproductie ook minder blijft zodra ik stop met het medicijn.

  Voor de grovere poriën wil ik dan na het stoppen van de behandeling (je moet 6 maanden wachten) micro dermabrasie gaan doen zodat ik weer een mooi huidje krijg :-)

  Succes iedereen!

  • Hoi allemaal,

   Ik gebruik nu al meer dan een maand roa. Ik had hiervoor al meerdere producten geprobeerd en ook een antibiotacakuur gehad van de huisarts. De kuur van de h.a. werkte opzich goed maar gaf niet het resultaat dat we wouden hebben dus op naar de dermatoloog voor roa. Eerst allerlei testen doen en dan mocht ik beginnen. Ben gelijk begonnen met 30 mg. ik zie al flink verschil maar dat gaat niet zo snel als dat ik wou. over 2 weken moet ik terug komen, maar even vragen hoelang ik het moet gaan slikken.

   Ikzelf heb alleen last van een droge huid, droge lippen en ogen. Ik gebruik voor me huid bio-oil en voor me ogen kunstranen. Dit werkt erg goed. Als ik helemaal klaar ben ik wil ook microdermabrasie doen dan is me huidje weer helemaal mooi.

   Succes iedereen!

 27. Hoi daar ben ik weer!

  Even een update na 6 maanden gebruik van roaccutane met een dosering van 30mg per dag.

  Ik zit nu precies op de helft en ik moet nog een half jaar slikken.

  De talg productie is enorm afgenomen en mijn huid ziet er stukken beter uit (neus en voorhoofd).
  Ik heb alleen wel wat uitslag (weinig gelukkig) op mijn wangen wat ik voorheen nooit eerder had.
  Maar ik verwacht dat dat wel weg trekt op het moment dat ik stop met de medicatie.

  Verder heb ik alleen last van wat droge huid en droge lippen. Ik heb geen last van mijn ogen gelukkig! Terwijl dit ook wel een veel voorkomend probleem is bij velen.

  Succes allemaal!

 28. Hou iedereen,

  Ben super blij om julie reactie te lezen, zo leer ik julie ervaring over de roacutane. En moet zeggen minder bang ervan te worden…
  Wel heb ik een vraag, hebben jullie ook erg veel last gehad van hele vette huid voor het starten met de roacutane? en is dat minder geworden na de kuur ….?

  gr . miss-lopes

  • Hoi,

   Voordat ik begon met Roaccutane had ik dat ook heel erg. Tijdens de kuur totaal niet, Roaccutane droogt je huid ENORM uit. Nu, ruim een half jaar na m’n kuur, heb ik er nog wel een beetje last van.

 29. Mijn dochter heeft sinds haar 13 last van acné,is nu 17 en heeft alles geprobeerd… Uiteindelijk roacutane gekregen. Zij pakt het nu 4,5 maand en er is géén verbetering integendeel! Haar huid droogt wel erg uit maar de puisten blijven komen en erg hard…ze neemt nu 40 mg per dag maar wordt stilaan wanhopig en weet niet wat ze moet doen..ze heeft ook last van rugpijn en spierspasmen, ik weet ook niet goed wat ik er van moet denken….

 30. Hallo allemaal,
  Ik slik 10 gram accutane pdag (al drie maanden ong)
  Heb nergens last van behalve droge lippen, heb wel erge pijn in mijn onderrug kan in het algemeen gewoon normaal functioneren, doet alleen zeer als ik achterover buig heeft iemand anders hier last van??

 31. ik heb ook last van mijn rug als ik voor over buig! en hele erge droge lippen, ik heb ook een hoge dossering. Ik heb een vraag. Hoe snel werkt het als je 30 gram per dag slikt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s