Roaccutane plus- en minpunten, tips

Standaard

Inmiddels ben ik al sinds half augustus jl. gestopt met de Roaccutanekuur. Ik heb 40mg per dag geslikt, 7 maanden lang. Hieronder wat plus- en minpunten die wat mij beteft opgaan voor de Roaccutane. Ook zal ik je wat tips geven als je nog bezig bent met een kuur.

Pluspunten
– Roaccutane werkt voor 70 à 80 procent van de patiënten in één keer. De resterende mensen hebben een tweede, soms derde kuur nodig voordat ze acnévrij zijn.
Dus: Roaccutane WERKT.

Minpunten
– Roaccutane is een medicijn dat als derde op de lijst van medicijnen met meeste bijwerkingen vermeld staat.
– Door het gebruik van Roaccutane drogen je lippen uit en wordt je huid droger. Ook rugpijn en neerslachtigheid zijn een van de bijwerkingen. Dit vraagt om een andere behandeling (zie ‘Tips’).

Hieronder heb ik wat tips gezet. Dit zijn dingen die voor mij werkten, dus het biedt geen garantie ;-)

Tips

– Gebruik een speciale dagcrème voor je droge/uitgedroogde/aangetaste huid. Ik gebruikte Effaclar H van La Roche-Posay. Deze dag- en nachtcrème is speciaal gemaakt voor de huid broos door acnémedicatie. Te koop bij de apotheek voor 13 euro.
– Sport zo min mogelijk. Roaccutane veroorzaakt in een groot aantal gevallen rugpijn. Deze rugpijn is veelal aanhoudend, waardoor sporten sowieso lastiger wordt. Ik ben gestopt met sporten, omdat het te veel van mij vroeg en ik elke keer als ik gesport had, de dag erop veel rug- en spierpijn had.
– Gebruik Aquaphor voor je lippen. Deze tubetjes zijn speciaal voor kapotte lippen. En geloof me, je lippen gaan echt kapot. Dat is trouwens een teken dat de Roaccutane werkt, dus in principe niet slecht. Aquaphor werkte voor mij heel goed. Verkrijgbaar via http://www.roaccutanekuur.nl voor elke euro’s per tubetje.

Tot slot: maak je kuur af! Niets is belangrijker dan een afgemaakte kuur. Ik heb eerst overwogen om te stoppen met de Roaccutane doordat ik veel last had van bijwerkingen. Uiteindelijk heb ik doorgezet en het resultaat mag er zeker wezen. Good luck to you all! Houd me op de hoogte met jullie ervaringen, en stuur gerust een e-mail als je een vraag hebt.

Advertentie

11 gedachtes over “Roaccutane plus- en minpunten, tips

 1. Hoi,

  alvast bedankt voor de vele info
  Ik neem roa reeds 20 dagen en mn gezicht is al ferm uitgedroogd. Toch heb ik nog uitslag, maar ik kan geen enkele fondation meer verdragen.
  Gebruikte jij er eentje en zo ja welke

  groetjes Ellen

 2. Hoi Ellen,

  Graag gedaan! Ik wil mensen met acné graag helpen :) Ik gebruik minerale make-up, verstopt niet dus het is erg geschikt om te gebruiken. Ik gebruik zelf een minerale foundation (poeder) van Essence. Kost maar 3 a 4 euro bij de Kruidvat! Succes ermee!

 3. Ik ben na ong 3 maanden gestopt met mijn kuur ( moest totaal 5 maanden )
  Het was echt niet te verdragen die bijwerkingen.
  Wel jammer want alles is nu weer terug….

 4. Ik heb ook bijna een jaar aan de Roaccutane gezeten.
  Erg veel last van een droge huid gehad, maar heb van de huisarts goed werkende zalfjes gekregen.
  Alleen wist ik niks van de rugpijn. Sportte destijds ongeveer 5 keer in de week (basketbal). Maar moest helaas na 5 maanden stoppen met sporten vanwege de hevige pijntjes, niet wetende dat het van deze pillen kwam.
  Naar de huisarts geweest, die wist niet wat het was, doorgestuurd naar de fysio, die wist ook niet wat het was. Door die massages die ik kreeg werd het alleen maar erger en ben op een gegeven moment niet meer naar de fysio geweest uit mijn puberale opstandigheid.
  Nu ben ik al anderhalf jaar klaar met de kuur, maar nog steeds last van me rug. Het is gelukkig wel minder geworden maar kan nog steeds niet sporten als eerst.
  Heb ik nog kans dat de rugpijn verdwijnt?

  • Ik weet het niet… Momenteel heb ik bijna geen rugpijn meer, tot een paar weken geleden had ik bijna elke dag rugpijn. Ik sport niet meer (daarvoor af en toe), dat speelt wel mee. Succes!

  • Hoi Sinem, of het werkt, verschilt per persoon. Maar over het algemeen is dit het best werkende middel tegen acne. In het begin zal het waarschijnlijk erger worden maar dan moet je echt even doorzetten. Daarna zal het vanzelf minder worden… Laat je niet ontmoedigen door de vervelende verhalen, laat je juist coachen door de positieve verhalen en ga ervoor. Als je echt heel veel acne hebt, is dit wel hetgeen dat werkt. Succes! Laat je me weten hoe het je af gaat?

 5. Hoi allemaal. Leuk jullie ervaringen te lezen. Voordat ik met de kuur begon heb ik ook veel positieve en nagatieve verhalen gelezen op internet. Uit eindelijk heb ik besloten toch ROA te slikken. De eerste 2 weken ging best goed. Ik had geen klachten. Na 1 maand was mijn huid heel gevoelig geworden. Ik kan wel zeggen dat het veel erger was geworden en had ook nog eens bloedende wondjes. Het is verstandig om je elke dag DIK in de smeren met vaseline! Vaseline zorgt ervoor dat de wondjes dichtgroeien! Ook kreeg ik psygische klachten, last van huilbuien. Dit was zeker geen pretje, maar gelukkig was ik er wel op voorbereid en probeerde mezelf steeds te motiveren. Tevens had ook veel last van droge lippen. Smeer je lippen OM DE UUR in met een vette balsem (ook voor het slapen). Na 6 maanden zag mijn gezicht er veel mooier uit dan voorheen. Inmiddels ben ik al 5 maanden gestopt met de kuur en mijn gezicht ziet er nog mooier uit. Af een toe een puistje hier en daar, maar ik kan er wel mee leven! Ik heb 2 vriendinnen die ook Roa hebben geslikt, maar bij hen is alles met terugwerkende kracht teruggekomen (veel erger zelfs). Dit komt omdat ze de kuur niet hebben afgemaakt ivm cholestrohol (kuur van 3 maanden). Wat wel tegenvalt is dat ik nu rugklachten heb. Ik ga volgende week wel langs mijn huisarts. Maar wie mooi wil zijn moet pijn lijden toch? :D Ik ben zo blij dat ik het heb gedaan! ROA is een wondermiddel voor mensen die hun kuur AFMAKEN! Veel succes en sterkte allemaal!

 6. Is het zo dat je echt een hevige droge huid krijgt met schilfertjes of valt dat wel mee? Ik heb inmiddels vanalles geprobeerd nu, en mijn laatste redding is dan toch Roaccutane.. Ik ben er een beetje huiverig voor, ook ivm de bijwerking dat er depressiviteit kan optreden. Maar ik ga het gewoon proberen! Ik wil van mijn acne af, en dan moet je er helaas al deze bijwerkingen voor over hebben.

  • Hoi Iris,

   Over het algemeen zorgt Roaccutane ervoor dat je huid erg uitdroogt. Hoe heftig het is verschil per persoon. Tip: ga naar de apotheek en haal de Effaclar H dagcreme van La Roche Posay! Kost 15 euro en is iedere cent waard! De crème is speciaal voor de huid broos door acnemedicatie. Succes met je kuur!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s