Roaccutane dodelijke acnepil?

Standaard

De Telegraaf schreef gister op haar website dat Roaccutane een dodelijke acnepil zou zijn. Gebruik van Roaccutane zou tot dodelijke huidafwijkingen leiden waarbij de huid in een grote brandblaar zou veranderen en de organen beschadigd worden.

Ik schrok ervan dat je huid in een grote brandblaar zou kunnen veranderen. Je zult je misschien afvragen waarom het medicijn nog op de markt is. In het artikel is iemand aan het woord van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en die zegt dat Roaccutane niet verboden kan worden door die mogelijke ernstige bijwerkingen. Hij zei dat het een zwaar middel is dat enkel als laatste redmiddel gebruikt wordt. Roaccutane kan alleen verboden worden als de bijwerkingen niet opwegen tegen de goede werking van het medicijn. Roaccutane is een paardenmiddel, maar het werkt – over het algemeen gezien, uitzonderingen daargelaten – wel. Vandaar dat Roaccutane vooralsnog gewoon uitgeschreven wordt door artsen en dermatologen.

De reden van deze plotselinge ophef is dat Roche, de fabrikant van Roaccutane,  wereldwijd 66 van deze ernstige bijwerkingen constateerde onder de 16 miljoen mensen die Roaccutane gebruiken of gebruikt hebben. Al met al is het een conclusie die ik eerder trok: gebruik Roaccutane alleen als laatste redmiddel, anders niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s