De huidtherapeut

Standaard

Zoals je hier kunt lezen, ben ik onlangs teruggegaan naar de dermatoloog. Mijn acne leek te verergeren en ik wilde graag iets waardoor ik mijn acne een beetje onder controle kon houden. Na vijf jaar lang alles geprobeerd te hebben, wist ik dat mijn acne heel erg hardnekkig is en daar had ik me bij neergelegd. De dermatoloog schreef een verwijsbriefje voor de huidtherapeut.

Twee weken terug heb ik een intakegesprek gehad. Tijdens het gesprek werden onder andere mijn klachten besproken en wat ik al eerder geprobeerd heb. Maandag had ik mijn eerste ‘echte’ afspraak bij de huidtherapeut in Utrecht. De huidtherapeute heeft mijn acne behandeld door de acne aan te tippen met een naald en het talg er voorzichtig uit te drukken. De behandeling duurde maar 30 minuten en die waren zo voorbij. Het verschil tussen een huidtherapeut en een schoonheidsspecialiste is dat een huidtherapeut de huid beter probeert te maken, terwijl een schoonheidsspecialiste de huid mooier maakt. Tijdens de 30 minuten werd mijn huid intensief uitgedrukt. De huidtherapeut brengt geen masker of scrub aan tijdens of voorafgaand aan de behandeling.
Na de behandeling werd er alcohol aangebracht op mijn net uitgedrukte huid. De alcohol ontsmet je huid maar na het uitdrukken prikt het wel een beetje.
Eenmaal thuis schrok ik van het resultaat; mijn huid was heel erg rood, het leek alsof ik waterpokken had. Gelukkig trok dat ’s avonds weg, de volgende morgen zag ik er bijna niets meer van. Gelukkig!

Ik ga nu een keer per twee a drie weken naar de huidtherapeut om mijn huid te behandelen. Naderhand, als mijn acne weer wat rustiger is, is ook een glycolzuur behandeling mogelijk. Glycolzuur zorgt ervoor dat er een snelle celdeling plaatsvindt waardoor je huid vernieuwd. Glycolzuur is een fruitzuur dat ervoor zorgt dat littekens verminderen en minder zichtbaar worden. Glycolzuur wordt gebruikt in verschillende concentraties, afhankelijk van je klachten.

De behandeling duurde 30 minuten en kostte 35 euro. Over het algemeen worden acnebehandelingen bij huidtherapeuten (deels) vergoed door je zorgverzekering. 

25 gedachtes over “De huidtherapeut

 1. Heb je eigenlijk ooit overwogen om een laserbehandeling te doen? Dit kan bijvoorbeeld bij de Velthuiskliniek (http://www.velthuiskliniek.nl/acnebehandelingen/actieve-acne/nd:yag-laser/). Waarschijnlijk ga ik daar over een maand (als ik klaar ben met alle toetsweken) ook naartoe. Bij mij wordt het vergoed door de verzekering. Ik kwam er terecht via Jetske Ultee (www.jetskeultee.nl). Zij heeft een hele interessante website en heeft me via de mail een aantal hele nuttige tips gegeven.

  • Hoi Tim!
   Die laserbehandeling is nieuw voor mij. De site van Jetske Ultee ken ik inderdaad, daar staan zeker interessante dingen op. Ik ga waarschijnlijk na een aantal behandelingen bij de huidtherapeute beginnen met glycolzuur behandelingen. Zie http://jetskeultee.nl/2009/11/20/glycolzuur/ En dan de peeling met meer dan 30 procent (onderaan het artikel).
   kwam Ultee met nieuwe tips die jij nog niet wist? Ik ben benieuwd!

   • Ja, ze adviseerde me te stoppen met stomen en scrubben aangezien dat de acné kan verergeren. Als ik een masker wilde gebruiken, adviseerde ze me een kleimasker van puur kleipoeder van de reformzaak te gebruiken. Ik was gestopt met het gebruiken van melk, ze adviseerde me om nog wel gewoon melkproducten te gebruiken, maar dan gewoon ‘normaal’ en dus geen overmatig gebruik (ik drink nu 1 à 2 glazen karnemelk per dag, that’s it). Wat ze ook adviseerde was, aangezien mijn huid vrij droog is, slechts één keer per dag mijn huid te reinigen.

   • Ja dat advies heb ik idd ook van mijn huidtherapeut gekregen. Zelf in de medische wereld raden ze nu natuurlijke producten aan. Dat zegt veel denk ik. En idd minder melk en suiker is ook heel effectief. Ik drink nu nog maximaal 1 glas melk per dag.

  • Eerlijk gezegd gebruik ik nu geen masker meer. Er zit bij ons geen reformzaak in de buurt, dus dat gaat lastig ;). Ik heb wel kleipoeder van dokter van de Hoog in huis, maar ik weet niet of dat ‘goed’ is aangezien daar wel parfum in zit. Dit heb ik Jetske gevraagd via de mail (samen met nog een aantal andere dingen). Ik laat het je weten als ik daar antwoord op krijg! Lijkt je de lasertherapie effectief?

   • Oké! Heeft Jetske daar inmiddels antwoord op gegeven? Ik gebruik de Queen Helene mint julep masque en Queen helene mud pack masque. Vooral het mint julep masker is fijn als je veel acne hebt, het mud pack masker maakt je huid wat rustiger en je poriën kleiner. Het mint julep masker is het best verkochte masker in de Verenigde Staten. Mud pack is ook een hype nu hoorde ik. Mint julep is een stuk agressiever dan mud pack. Mud pack heb ik via http://shop.mumi.nl/queen-helene-mud-pack-masque.html gekocht.
    Ik heb me nog niet echt verdiept in lasertherapie. Jij wel? Ik ga na mijn acnebehandelingen bij de huidtherapeute hopelijk snel aan de glycolzuur, dat schijnt erg goed te werken.

   • Nee, zo’n antwoord duurt meestal wel een tijdje, aangezien heel veel mensen Jetske om advies vragen. Ik heb me ook nog niet zo verdiept in lasertherapie, maar dat ga ik binnenkort (na mijn toetsweek) wel doen :) Dat mud pack masker lijkt me trouwens wel het proberen waard!

 2. Hoi ik ben met mijn dochter bij de veldhuis geweest voor informatie laseren, op het moment dat wij er waren konden ze voor haar nog niets betekenen omdat de huid nog te onrustig was. Voor een lazer behandeling kom je alleen in aanmerking als je huid puistjes vrij is. Het is puur voor de littekens en niet voor het bestrijden van acne.

 3. Wat goed dat je ook naar de huidtherapeut bent doorverwezen! Ik heb voor de roaccutane kuur ook fruitzuurbehandelingen gehad bij de huidtherapeut. Mijn huid knapte er echt van op en kreeg weer een mooie egale uitstraling.

  Bij mij is ook een laserbehandeling voorgesteld voor de littekens. Maar dat is nogal prijzig en moet zeker een paar keer gebeuren. Daarom dacht ik nu aan micro-dermabrasie, is een stuk goedkoper. Heeft iemand hier ervaring mee?

  • Zeker! Hoeveel fruitzuurbehandelingen heb jij toen gehad? Wat is jouw ervaring wat betreft rode huid/irritatie na de behandeling?
   Ik heb geen ervaring met microdermabrasie!

 4. Ik heb er denk ik 5 gehad ongeveer. Mijn huid reageerde er erg hevig op. Soms had ik na een week nog rode vlekken en irritatie ervan, maar dat hoort niet echt. Daarom hebben we het op het laatst niet meer gedaan en de acne verdween niet, maar mijn huid werd wel egaler. Viel mensen in mijn omgeving ook op. Meteen na de behandeling deed het wel zeer, het brand behoorlijk.

  Ik kreeg eerst een behandeling met de naald en daarna de fruitzuurpeeling erop, je kan je wel voorstellen dat dat geen pretje is. Later werd er bij mij ook geen alcohol (en geen fruitzuur) meer gebruikt, maar koud water na de diepe reiniging.

  Het is wel even schrikken he als je jezelf dan ziet in de spiegel, en dan moet je ook nog zo over straat, maar het resultaat mag er zeker zijn.
  Ik moest trouwens elke 6 weken ipv 3. Weet je al hoe vaak je de zuurbehandeling krijgt?

  • Oke! Ik kan me voorstellen dat het erg heftig is, uitknijpen en fruitzuur. Als ik zag hoe mijn huid er na alleen uitknijpen + alcohol uitzag. Ben er echt van geschrokken moet ik zeggen! Als ik bij de schoonheidsspecialiste was geweest was het veel mooier, maar misschien komt het doordat de schoonheidsspecialiste het totaal plaatje aanbiedt met ook een masker, verzorging, enz.

   Ik weet nog niet hoevaak ik de fruitzuurbehandeling ga krijgen. Mijn behandelplan is voorlopig alleen acnebehandeling (= uitknijpen) om de 2 a 3 weken en daarna, wanneer m’n acne wat rustiger is, starten met glycolzuur. Ben wel benieuwd!
   Scrub jij je huid ook vaak? Ik merk wel dat mijn huid er wat rustiger van wordt en m’n acne die er zit is gemakkelijker weg te halen omdat ik m’n huid dun houd.

 5. Ja he ik schrok er ook van! Vooral als je een gevoelige huid hebt kan je huid lang rood blijven. Je huid wordt echt diep gereinigd en dat is bij een schoonheidsspecialist wat oppervlakkiger.

  Ben ook benieuwd hoe het bevalt!

  Ik scrub eigenlijk nooit, gebruik alleen een kleimasker af en toe. Ik heb laatst 1 keer een exfoliant gebruikt van Soley Organics. Dat beviel mij eigenlijk best goed, maar ga dat hooguit 1 keer per 2 weken doen of 1 keer per maand. Ik heb wel gehoord dat je je huid beschadigd door scrubben. Wat zegt je huidtherapeut daarover?

 6. Het is sowieso niet goed voor je om zonder factor de zon in te gaan. Zéker niet als je Duac of Differin gebruikt. Ik zou je gezicht met minstens factor 20 smeren. La Roche Posay heeft ook een zonnebrandlijn – Anthelios, te koop bij de apotheek, echt een aanrader. Is echt fijn voor je acnehuid en beschermt goed tegen de zon!

 7. Wat denken jullie van het effect van voedingssupplementen? Op dit moment slik ik namelijk biergist, grote klis, teunisbloemolie en visolie en dat kost me minstens 20 euro in de maand..

  • Hoi Tim! Ik heb eigenlijk nog nooit voedingsupplementen geslikt tegen mijn acne. Merk je enig verschil? En waarom slik je zoveel? Wat doet wat? Misschien kan ik er een blog over schrijven :)

   • Tja, ik weet niet of het verschil maakt aangezien ik er nooit mee ben gestopt. En ja, je wilt natuurlijk dat je huid er goed uitziet, dus dan maar een paar pillen slikken ;).

    Wat doet wat:
    Teunisbloemolie: http://huidinfo.wordpress.com/2012/02/12/teunisbloem/

    Biergist: …Door zijn antibacteriële werking is biergist geschikt als aanvullende behandeling van acné en steenpuisten…

    Grote klis:… Het is de wortel van de Grote Klis die gebruikt wordt in de fytotherapie om zijn rijkdom aan zuuralcoholen en polyenen. De fenolzuren hebben een ontsmettende werking en bevorderen de verwijdering van toxines uit de lever en nieren. De polyenen hebben een antibacterieel en schimmelwerend effect, dat de huidzuiverende werking versterkt. Grote klis heeft een drainerende werking waardoor de talgklieren worden gereinigd en de huid wordt gezuiverd. Vandaar dat Grote Klis met succes wordt toegepast tegen acné…

    Visolie: Uit onderzoek blijkt dat culturen waarin het dieet gemiddeld hoger is aan Omega-3 vetzuren, er beduidend minder last van acne vorming is. In culturen waarin het dieet hoog tot zeer hoog is in Omega-3 vetzuren, heeft acne vrijwel geen plek. De conclusie kan getrokken worden, dat wanneer de inname van omega-3 daalt in een bepaalde cultuur, het aantal gevallen van acne stijgt. Dit verband is toepasbaar in tal van andere kwalen…

    En zo zijn een aantal meer dingen die je kunt slikken (denk aan zink, driekleurig viooltje etc.). Maar of het allemaal doet wat het beweert…

 8. Hoi allemaal,

  Acne is ontzettend vervelend. Ik heb er ook altijd last van gehad . Maar nooit iemand die met een passende oplossing kon komen (huisarts, dermatoloog etc. niet..)

  In het kader van mijn afstudeeropdracht voor de afronding van mijn opleiding Communicatiemanagement aan de HES/HvA doe ik onderzoek naar acne in Nederland. Ik doe dit onderzoek omdat ik wil kijken wat voor een invloed het (hebben van acne) heeft op iemands studieresultaten. Ik ben 25 jaar oud en ik heb als sinds jongs af aan last van acne en ik zou graag willen dat ik beter geholpen en/of geïnformeerd was.

  Je doet me dus een groot plezier door deel te nemen aan de enquête. Dus heb je regelmatig last van acne/puistjes? Vul dan mijn enquête in. De enquête is anoniem.

  Alvast hartelijk dank voor het invullen van de enquête!

  De enquête: http://www.thesistools.com/web/?id=259983

  (ook verloot ik cadeaubonnen t.w.v. 20 euro van bol.com onder de deelnemers)

 9. Pingback: Huidtherapeut deel II | Over acne

 10. Hi allemaal,

  Ik ben al een paar maanden gestopt met roaccutane, mijn huid is nu vrij rustig.
  Ik wil het graag zo houden, daarom wil ik brandnetercapsules, grote klis of biergist gaan slikken. En ik gebruik nu natuurlijke producten voor mijn huid, zoals dr Organic en Zarqa (beide merken bij de tuinen te koop).
  Heeft er iemand een roaccutane behandeling achter de rug en wat moet je dan doen om geen acne meer te krijgen?
  Ik heb geen zin meer om nog een roaccutane behandeling onder te gaan.

  • Hoi Laila,
   Fijn dat je huid rustig is je je Roaccutane kuur. Eerlijk gezegd heb ik weinig ervaring met pillen slikken als biergist of brandnetelcapsules. Je huid goed verzorgen; een milde reiniging, heel fijne scrub, een masker en goede dagcrème zijn het allerbelangrijkst om je huid rustig te houden!
   Groetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s