De feiten over Roaccutane

Standaard

In deze blog vertel ik wat meer over de Roaccutane (‘roa’ kortgezegd). Ook zal ik wat ervaringen met jullie delen.

De feiten over Roaccutane

 1. Je krijgt Roaccutane alleen als je een heel erge vorm hebt van acné, of als roa je laatste redmiddel is – wanneer geen antibiotica of crème werkt tegen jouw probleemhuid.
 2. Roaccutane is een paardenmiddel, om het maar even grof te zeggen. Het is geen plezier om dit medicijn te slikken. Om maar te zwijgen over de bijwerkingen (ook al heb je met elk medicijn een lijst van bijwerkingen, zo lang als de bijwerkingenlijst is van de roa, heb ik ‘m zelden gezien)
 3. Als je Roaccutane slikt, sta je gelijk onder een strenge controle bij je dermatoloog. Als vrouwelijke patiënt moet je maandelijks een zwangerschapstest doen om er zeker van te zijn dat je niet zwanger bent. Mocht je zwanger zijn ten tijde van je roa-kuur, is de kans erg groot dat je een misvormd kind krijgt… Bovendien moet je elke maand bloed laten prikken bij de dermatoloog, om te checken of alles nog goed werkt en of alle waarden in je bloed goed zijn.
 4. Je krijgt steeds voor een maand Roaccutane mee, omdat (zoals ik net al zei) je steeds gecontroleerd moet worden. Mocht je onverwachts toch zwanger zijn, of mocht het zo zijn dat je lever niet voldoende functioneert, dan moet je direct stoppen met de kuur.
 5. Denk aub niet te licht over Roaccutane! Ik deed dit zelf wel nml. Toen ik voor het eerst bij m’n dermatoloog kwam, zo’n 2.5 jaar terug, had ik erge acné. Toch kreeg ik geen Roaccutane mee en nu ik wel aan de Roaccutane ben, snap ik heel goed waarom. Het is een enorm agressief middel. Je staat de hele tijd onder controle, omdat er niets mag mankeren aan je lichaam. Elke verandering (zwangerschap bijv.) kan schadelijk zijn voor de rest van je leven.. Zoals ik het nu beschrijf lijkt het alsof het een dodelijk medicijn is, maar dat is het natuurlijk niet. Wat ik alleen wil zeggen is: weet waar je aan begint!

Tot slot enkele ervaringen tot nu toe..

 • Ik heb de afgelopen paar dagen weer een ‘aanval’ gehad door de roa. Hier had ik ook last van toen ik aan de minocycline was – en dat was tevens een reden om niet nog ‘ns een kuur te doen. Bovendien kwam de acné terug nadat ik 2 kuren minocycline heb geslikt – kennelijk was de minocycline niet sterk genoeg tegenover m’n acné. Tijdens zo’n ‘aanval’ kan ik enkel op bed liggen.. Ik ben enorm moe, misselijk, duizelig, heb last van hartkloppingen… Absoluut geen pretje. Dit is nu de derde keer dat ik daar last van heb sinds het begin van m’n roa-kuur.
 • Afgelopen donderdag heb ik een zwangerschapstest laten doen en heb ook bloed laten prikken. De zwangerschapstest was negatief alleen devetwaarden in m’n bloed waren iets aan de hoge kant. Niet verontrustend, maar de assistente van de dermatoloog wilde dit toch even bespreken met een andere dermatoloog. Uiteindelijk was dat allemaal prima en kreeg ik weer een recept voor 1 maand. Overigens heb ik ook een papiertje moeten ondertekenen vanuit Roche (daar wordt Roaccutane gemaakt geloof ik), dat ging vooral over het zwanger zijn, dat ik wist wat voor gevolgen dat met zich mee zou brengen etc.
 • M’n huid is momenteel een beetje een slagveld. Gister had ik ineens een whitehead terwijl ik die al in geen maanden meer had gehad… Kinda strange. Bovendien verdwijnen wondjes (en rode vlekjes na puisten/de puisten zelf) veel trager door de Roaccutane – erg vervelend. Gelukkig kan make-up veel verbergen…. En heb ik enorme medelijden met de mannen die aan de roa zijn! Sterkte guys.

Ik moet 4 april weer terug naar de dermatoloog.. Ik ben benieuwd hoe het er dan voor staat. Mijn moeder is niet erg te spreken over m’n kuur. Ze vindt het middel maar niets, het is immers een enorm agressief middel. Ik twijfelde ook enorm, helemaal toen ik voor de tweede keer in twee dagen zo’n ‘aanval’ had. Ik ga sowieso door met de kuur t/m de 4e van april. Als de ‘aanvallen’ uitblijven, ga ik door..

Advertentie

12 gedachtes over “De feiten over Roaccutane

 1. Ik ben jongen en ik gebruik gewoon make-up hoor!! Ik breng het gewoon heel licht aan. Ik vind het beschamend als ze zo super rood zijn enzo.

 2. Ik wil zelf ook graag aan de roa. mn ouders etc. vertellen me dat het wel meevalt, maar al gauw heb je zelf zo’n beeld dat het niet zo is. Ook mn huisarts vertelde dat roa eerder werd voorgeschreven bij mensen waar de acne in grotere mate voorkwam, dus ik ga er nog niet van uit dat ik het middel zomaar meekrijg, wat ik best wel raar vind..

 3. Ik ben zelf 22 jaar en slik roaccutane nu voor de tweede keer de reden waarom zal je wel afvragen ik had zelf ook erg last van puistjes niets werkte voor mij toen 3 jaar geleden werd ik doorverwezen via mijn huisarts naar de Dermateloog die had mij toen verteld over roa en hoe het zal werken hij vertelde mij ook dat de kans is als ik genezen ben dat het na twee jaar weer terug kan komen en dan zou ik de kuur van 3 maanden 40 miligram weer moeten doen ik zei is goed want ik wou zo graag van mijn puistjes af want ik was er namelijk erg depresief van nou ik was begonnen met de kuur want volgens mijn Dermateloog zou ik na 3 maanden weer een mooie huid hebben. Nou dat klopte ik was klaar en had weer eer schone huid met wat enkele rooie vlekjes die later minder werden maar stoorde mij niet aan was al blij dat ik geen puistjes meer op m’n gezicht had en met een beetje makeup leek het al also ik echt een hele mooie huid had ik had tijdens het slikken van roa wel last van droge lippen droge huid gewoon goed smeren met een vette creme zelf gebruikte ik nivea soft de werkt heel goed maar nu 3 jaar later kreeg ik weer last van puistjes niet net ALS toen maar toch kwamen ze terug en had mijn dermatoog toch gelijk dat het weer terug kon komen niet zo erg ALS dat het toen was maar hij vertelde mij ook dat het by de laatste keer zal zijn dat ik het hoef te slikken en zal echt nooit meer terug komen kan altijd nog zo nu en dan een een of twee puistjes komen en gaan nou ik denk dat ik daar wel mee kan leven hi hi hi maar over het algemeen ben ik zeer tevreden

 4. Trouwens ik had ook nog last van puistjes op mijn rug en op mijn borst die zijn nooit meer terug gekomen alleen na drie jaar een paar maar die gingen vanzelf al weg en met de tweede kuur nu al een puistvrije rug en borst ik ben trouwens een meisje en nog een tip ALS be roa gaat slikken wees niet bang begin ermee in de wintermaanden dan zal je minder last hebben van de zon zoals van November tot eind April smeer je goed in je lippen en je huid zoals ik al zei gebruik nivea soft witte pot en labello wat je wil voor be lippen ALS het maar vettig is en zorg dat je niet zwanger word neem geen zonnebank en ga ook niet voor gezichts behabdelingen naar de schoonheidssalon en ga ook niet voor laserbehandelingen voor de maanden dat je aan het slikken bent na de kuur kan je alles weer op pakken vraag wel aan de Dermateloog wanneer je weer verder mag ALS je klaar bent met de kuur bent en alsnog wees niet bang het werkt echt ik ben er heel blij mee nog een tip ALS je klaar bent en je gaat op vakantie zon zee strand maken de littekend minder en zorgen voor een mooi egale huid met name je rug want ik had het daar ook heel erg en nu is het weer glad ik hoef me niet meer te schamen fantastich succes ermee…………………….!

 5. ik wil ook beginnen met de kuur heb al 7 jaar last van acne en heb ALESSSSS geprobeerd ben nu ana de diana het hielp wel maar het helt zolang je het slikt. het haalt de oorzaak niet wegg, daarom zit ik de roaccutane te overwegen. ik hoor vele enge dingen.. ik weet niet wat ik moet doen helpp!!!

  • hey,

   ehm ja dat is echt kut ik kan het weten.
   niet zo zeiken gewoon die dingen slikken, en die effecten zijn grotendeels gewoon bullshit. alleen droge lippen en zelfs dat valt mee.
   je voelt je echt beter als je het doet geloof me!
   bij mij heeft het geholpen en ik had het echt heeeeel erg;)

   succes

  • ik wil ook beginnen met roacuttane maar ik hoor ook vele enge dingen zegen ik weet niet wat ik moet doen ik ga mijn dermatoloog vragen of dat er iets anders is dat ik kan gebruiken (die geen erge gevolgen heeft en minder) en dan nooit meer terug acnes af (en toe heel kleine mag wel liefst niet natuurlijk)

   IK HOOP VAN WEEEEEEEEEEEEEEEEEL!!!!

 6. Ik ben nu een maand bezig met roaccutane en heb alleen last van droge huid en lippen. Het valt allemaal reuze mee. Ook ik was bang voor al die bijwerkingen maar nu ben ik blij dat ik het wel gedaan heb!
  en ik zie nu al verbetering na een maand! :-)

  succes!

 7. Ik heb heel veel gelezen over ROA. Zelf slik ik nu minocycline. Ik heb last van acne en soms word ik gewoon zo moe van alles. Dan wil ik niet meer. Elke keer zo een laag make up, vind het verschrikkelijk. Ik hoop zo graag dat ik wakker kan worden met een mooie huid zonder make up :(( Weten jullie wat het verschil is tussen ROA kuur en mynocycline? Ik hoop dat iemand me het kan uitleggen. Fijn dat jullie zo enthousiast zijn!

 8. ik ben nu 23 en slik nu bijna een maand roaccutane. Aangezien ik niet hele ernstige acne heb (vooral op mijn kin) kreeg ik het medicijn toch. Ik had aan het begin niet zo erg last van de bijwerkingen. Nu na ongeveer 3,5 week krijg ik wel last van droge lippen met scheurtjes erin en soms ook een rood gezicht (niet elke dag) ik smeer met dagcreme van de apotheek genaamd Effaclar, dit is een lijn speciaal voor de acne huid. Dit brand wel als ik het opsmeer, maar dat schijnt een reactie te zijn van het medicijn. Verder ben ik soms ook erg moe. Ik zie al wel lichtjes verbetering. Wel draag ik nog steeds make-up, om de puistjes te verbergen. Ik hoop dat ik na afloop van de kuur helemaal ‘schoon’ ben en ik niet dagelijks meer make-up hoef te dragen. Weten jullie er trouwens iets over dat make-up de werking van de kuur tegen werkt of is dat onzin? Verder ben ik afgelopen dinsdag naar de dermatoloog geweest voor de eerste controle, de bloeduitslag was over het algemeen goed, alleen de leverwaarde was ietsjes te hoog, dit schijnt heel vaak voor te komen en was dus nog niet zorgelijk (hadden jullie dit ook?). Wel is mijn dosering gelijk aangepast van 30 mg naar 20 mg:( Ik hoop dat het dan zijn werk nog wel goed doet) nu moet ik 16 december weer terug, ik hoop heel erg dat mijn leverwaarde niet nog meer omhoog is gegaan en ik dus moet stoppen.

 9. Hallo , ik slik nu 3 weken roa maar ik heb vandaag een zwangerschapstest gedaan en er is uitgekomen dat ik zwanger ben ik ga ook meteen stoppen.. Maar Heel gek want voor dat ik begon heb ik bloed geprikt en toen kwam eruit dat ik het niet was daarom mocht ik ook beginnen met de pillen… Hoe ik het zo kort slik heeft het dan concequenties op mijn zwangerschap ?? weet iemand hier iets meer over ??

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s