Roaccutane: aanrader of paardenmiddel?

Standaard

Mensen met acne die uitvoerig gegooglet hebben, willen het liefst Roaccutane voorgeschreven krijgen. Doktoren en dermatologen schrijven dit medicijn niet zomaar voor, omdat Roaccutane een heel agressief middel is. Men wil eerst dat je andere middeltjes probeert, variërend van de Diane35 pil tot Minocycline of andere antibiotica. Ik heb werkelijk alles geprobeerd voordat ik Roaccutane mocht slikken. Ik vind dat geheel terecht, achteraf gezien. Natuurlijk had ik gewild dat ik vijf jaar terug, toen ik voor het eerst bij mijn dermatoloog aanklopte, een middeltje kreeg waardoor mijn acne zou verdwijnen. Maar als ik kijk hoe agressief de Roaccutane is en hoe veel bijwerkingen er aan dit nare medicijn zitten, ben ik wel een beetje blij, hoe gek het ook mag klinken. Ik raad niemand aan zomaar Roaccutane te slikken, want het is écht een paardenmiddel. Je moet niet voor niets elke maand op controle komen om bloed te laten prikken (verhoogd risico op cholesterol, de werking van je nieren moet gecheckt worden, etc.) en een zwangerschapstest te laten doen (wanneer je zwanger bent als je bezig bent met je Roaccutane kuur, heb je een zeer grote kans op een ernstig misvormd kindje). En dan heb ik het niet eens over de bijwerkingen als rugpijn, vermoeidheid, droge lippen, droge huid, snel wondjes, langzame genezing daarvan en natuurlijk elke dag je lichaam min of meer vergiftigen. Natuurlijk wil je een mooie huid, maar denk alsjeblieft héél goed na als je Roaccutane gaat slikken als je die mogelijkheid krijgt. Ik raad je Roaccutane alleen aan als niets eerder werkte en dan heb ik het over middeltjes als, globaal gezegd, Benzoylperoxide (verkrijgbaar bij de apotheek zonder recept, 3 euro), Minocycline (antibioticum in pilletjes), Eryacne (lokaal antibioticum; crème), Differin gel en natuurlijk de enige pil tegen acne: Diane35 pil of de neppe versie: cyp/eth. Nogmaals: dit zijn grofweg de meest voorgeschreven middeltjes als je eenmaal onder behandeling bent bij een dokter of dermatoloog. Uiteraard zijn er veel meer die je voorgeschreven krijgt voor je Roaccutane meekrijgt (uitzonderingen daar gelaten).

Om terug te komen op mijn vorige post: ik ga nog twee maanden door met mijn huidige dosis van 40 mg per dag om er zekerder van de zijn dat mijn acne wegblijft. Als ik half mei stop, heb ik de maximale aanbevolen hoeveelheid geslikt.

Advertentie

45 gedachtes over “Roaccutane: aanrader of paardenmiddel?

 1. Heej! Wat ik me afvraag:

  Gaat het nu goed met je huid? Is alles weg?
  Heb je misschien voor-na foto’s van je accutane kuur?
  Wat ik me afvraag: heb je tijdens zo’n kuur last van een rood gezicht? En dan deheletijd of alleen de laatste paar maanden?

  En die rode vlekjes wat je altijd hoort; zijn die van acne puistjes of ontstaan die zomaar? Of worden oude littekens opeens rood? Of…?

  En blijft je huid na het gebruik van Roaccutane dunner of is dat tijdelijk alleen tijdens de kuur? Groetjes!

  • Hoi!

   Het gaat erg goed. Dankzij mijn tweede Roaccutane kuur waar ik over een weekje klaar mee ben, is mijn acne op dit moment helemaal weg! Ik zal even kijken of ik foto’s kan vinden…. Kan ik je die anders mailen? Ik heb je e-mailadres (die je hebt ingevuld).

   Ik heb tijdens mijn kuur geen last gehad van een rood gezicht.

   Rode vlekjes zijn littekens na acne. Die vervagen na verloop van tijd, dan praten we over half jaar/jaar of langer.

   Je huid is alleen tijdens je kuur dun, daarna verdwijnt dat gelukkig.

   Als je nog vragen hebt, let me know. Slik jij nu ook Roaccutane?

   • Hallo,

    zou je die foto’s misschien ook naar mijn mail kunnen sturen? rensvdveen@gmail.com

    Ben nu zelf 2 weken met mijn roaccutane kuur bezig en heb alleen erg last van rugpijn en droge lippen. Ben wel in de zon geweest en tot nu toe is het enige effect dat ik een lekker kleurtje heb, ben nog niet verbrand. Merk ook nog niet zo veel van droge ogen of. Met mijn acne gaat het nu enigzins beter dan 2 weken terug, maar ik denk dat mijn breakdown nog moet komen. Wanneer begonnen de klachten bij jou? aangezien ik pas 2 weken bezig ben weet ik nog niet echt wat ik kan verwachten.

    Zie net dat je je recensie in 2010 al geschreven had, hoop dat je hier op kan reageren. Hoe gaat het nu?

    gr. Rens

 2. Hallo,

  Ik heb een tijd terug roaccutane geslikt van 30mg p/dag met mijn gewicht varierend tussen 56-60kg & 1meter 80.. had een klein rekensommetje en kwam uit op 4500mg dat ik in totaal +- zou hebben geslikt.

  Was begin oktober gestart en gestopt op 20 februarie toen ik het echt niet meer trok met mijn lippen. Moest elk half uur wel vaseline op mn lippen smeren want het was zo’n gaar gevoel.

  Nu sinds afgelopen week heb ik weer veel puistjes en dat na 2 en halve maand geen pukkeltje gehad te hebben. Ik was er helemaal vanaf en nu begint het gedonder weer. Heb ik het niet lang genoeg gebruikt? zou ik het na augustus weer moeten proberen en dan langer?

  Puistjes zitten tussen mijn bovenlip en neus… werd afgelopen donderdag wakker met 3 witte koppen. Beetje roodgloeiende huid eromheen.. en ik heb al zo’n bleke huid dus dat is al heel wat!

  Of komt het omdat ik met bevrijdingsdag veel in de zon ben geweest? Dat het daardoor was gekomen? want ik merk wel dat puistjes niet weggaan als ik in de zon ben. Ik weet dat ik het tot wel 3 maanden moet vermijden om in de zon te zijn, maar de 3 maanden zijn al bijna om…..

  Zou een 2e kuur na de zomervakantie mij totaal verlossen van de problemen? mijn wangen zijn nog wel gaaf gebleven, dat is het enige verschil dat ik gemerkt heb dat het rond de mond is en nooit meer op de wangen voorgekomen is.

  Kan jij mij anders advies geven over mijn problemen en tevens wat foto’s sturen van jou vooruitgang? Hoop je mail spoedig tegemoet te zien.

  Alvast bedankt!

  • Hoi,

   Jammer dat je de Roaccutane niet meer trok vanwege je lippen. Wat heb je voordat je begon met Roaccutane gebruikt?

   Het zou zomaar kunnen dat je je kuur niet lang genoeg geslikt hebt. Als we uitgaan van je minimale gewicht van 56 kg moet je 6720 mg binnenkrijgen, bij een maximaal gewicht van 60 kg, moet je 7200 mg binnenkrijgen. Dat betekent dus dat je bij lange na de minimale dosis niet eens gehaald hebt bij het laagste gewicht. Je moet namelijk minimaal 120 mg per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgen. De maximale dosering is 150 keer je lichaamsgewicht.

   Ik zou een afspraak maken bij je dermatoloog en dit overleggen, hij kan je het beste adviseren. Onthoud wel dat je lippen er niet minder op worden, maar daar heb je Aquaphor (moet je even op m’n blog zoeken!) voor. Dit is een tubetje zoals Vaseline etc. maar dan speciaal voor mensen die bijvoorbeeld Roaccutane gebruiken. Ideaal en het werkt erg goed. Je kunt het bestellen via http://www.roaccutanekuur.nl Een aanrader!!! Dan heb je geen last meer van je lippen, dat is zeker!

   De zon zou je huid negatief kunnen beïnvloeden, maar vaak heeft de zon ook een positieve werking. Dat verschilt heel erg per persoon dus dat kan ik niet zeggen…

   Wat voor producten gebruik je nu voor je huid?

   Succes en houd me op de hoogte! Als er nog vragen zijn, laat het me weten!

  • Heej,

   Vervelend dat je acne weer terug is.
   Ik heb 7 maanden roaccutane gebruikt ik zat helemaal onder de ontstekingen en heeel veel littekens, Nu zo,n jaar verder komen mijn puistjes weer terug ik baal heel erg hiervan!! ik hoop ook dat het tijdelijk is en dat ze naar goed behandelen weer weg gaan.
   Maar ik denk dat je de kuur te kort hebt gebruikt er staat minstens 6 maand voor. En de bijwerkingen krijg je erbij, ik was na 6 maanden erg depressief en moe.en bekend is dat iedereen kapotte lippen heeft me zusje gebruikt het nu ook en zelfs haar neus is helemaal stuk maar ze houd het goed vol. Maar wel al mijn puistjes en littekens waren weg en dat was me heeel wat waard!
   Als je echt zo graag wilt dat je puisjes weg gaan dan is denk ik de enige oplossing echt 6 maanden roaccutane te slikken maar wat blijft zijn die ontzettend vervelende bijwerkingen.
   Heel veel succes met je huid!!

 3. Voordat ik aan dat begon heb ik van alles geprobeert, inderm, eryacne, en vele andere. benzilperioxide 10% ofzoiets. Antibiotica hielp perfect maar toen ik ermee stopte kwam het na een maandje weer terug.

  Op dit moment gebruik ik geen enkel product voor mijn huid snachts niet en overdag niet. Mijn huid is niet vet, maar wel vaak droog. 1x na het douchen is mijn gezicht erg rood en veeg ik met mijn hand allemaal oud vel aan de kant. Allemaal mini sliertjes zo vreemd is dat dan.

  Elke keer dat ik heb gedouched en dan gebruik ik geen shampoo of wat dan ook op mijn gezicht, dat heb ik ook tevens niet frontaal onder de douchekop altijd mijn gezicht een beetje op z’n zij tijdens het douchen.

  Omdat ik het zat ben om maandelijks opnieuw een potje te moeten ophalen via de dermatoloog en mijn eigen risico inmiddels weer op 100 euro staat ga ik maar gewoon de slag nemen om gewoon gelijk voor 11 doosjes van 20mg te gaan zodat ik +- wel op de 6720mg kom.

  Maar de bestelling zal ik direct na augustus maar plaatsen want ik ga er nu nog niet aan beginnen omdat ik weet dat ik er eerst een tijdje vanaf moet zijn met mijn lichaam en de zon is na augustus stukken minder.

  Groetjes!

  • Vervelend.. Zou je niet beter een goede vochtinbrengende dagcrème kunnen gebruiken? Ik zou je Effaclar H aanraden van La Roche Posay. Deze dagcrème is speciaal voor de droge acnehuid dus niet vet en heel erg fijn. Je kunt de crème halen bij de apotheek en kost iets meer dan 13 euro. Het verzorgen van je gezicht is heel belangrijk, zeker wanneer deze zo droog is etc, helemaal als je straks aan de Roaccutane gaat. Effaclar H wordt aangeraden bij een Roaccutanekuur.

   Hoe ben je aan die 11 doosjes gekomen? Gaat dit niet via je dermatoloog? En hoe ga je die maandelijke controles doen zoals bloedprikken en zwangerschapstesten?

   Groetjes

 4. Hoi,

  Eindelijk kom ik een site tegen waarover er duidelijk over acne wordt gepraat.
  Ik kreeg acne op mijn 21e(het zit in de familie)
  Ik ben toen aan de diana 35 gegaan maar daar werd ik heel down van dus ben ik gestopt (tijdens de diana had ik nog steeds een vette huid..zo erg dat het leek of ik zweette).
  Later kwam de acne weer terug en heb ik Roaccutane geslikt. Mijn acne is 3 jaar weggebleven. Ik ben toen de nuvaring gaan gebruiken (werkt als de pil, je brengt em in en laat em 3 weken zitten, dan haal je em eruit en wordt je ongesteld). Helaas zit ik (ik denk door de Raoccutane) nu onder de pigmentvlekken wat heel lelijk is. Dussss was ik weer gestopt met mn nuvaring om te kijken of mn vlekken weg zouden gaan.(aangezien deze vaak te wijten zijn aan hormonen)
  Gevolg: weer volledig onder de pukkels :-(
  Ik ben nu net weer een week met de nuvaring begonnen om te kijken of mn acne dan weer weggaat.
  Ik heb nu van de dokter Minocycline gekregen(voor maar 2 weken 100mg per dag). Ik ben nu 3 dagen bezig maar merk nog geen verschil…zit nog steeds onder en er komen ook nieuwe bij.
  Als ik alles zo lees denk ik dat mijn dokter de kuur moet verlengen.
  Hopelijk gaan de hormonen(en de minocycline) van de nuvaring weer werken op mn huid en blijven de puistjes weg.
  Ik ben overigens bijna 30 dus zou er nu graag eens een keer vanaf willen!
  Ik wil soms niet eens naar buiten!

  Graag tips van anderen! Kan ik nog meer doen?
  En werkt die slakkecreme? Ik zit vol rode vlekken!

  P.S ik ben ook begonnen met fruitzuurpeelings (elke 2 weken 1) maar dat werkt nog niet echt. Ik ga vanaf volg week elke week
  Iemand ervaring mee?

  Groetjes Anne

  • Hoi Anne,

   Vervelend dat je acne terugkwam na het stoppen met de Diane35 (dat had ik ook) en na je Roaccutane kuur. Ik begrijp niet waarom je zo’n korte minocycline kuur moet slikken trouwens, normaliter zijn de kuren langer (een week of 6-8). Je moet het echt de tijd geven, minocycline heeft de tijd nodig…
   Ik ben benieuwd wat er gebeurt met je acne door de combinatie van Nuvaring en minocycline. Houd je me op de hoogte?
   Als ik jou was zou ik geen fruitzuurpeeling gebruiken als je nog acne hebt. Die peelings kunnen je acne juist activeren waardoor je nog verder van huis bent. Ik denk dat het egaal maken van je huid van latere zorg is. Eerst acnevrij, daarna rode vlekken weg en daarna pas peelen… Ik zou je sowieso de slakkengel aanraden, het werkt zowel tegen acne (je moet geen grote verschillen verwachten, maar het verzacht en verhelpt wel een heel klein beetje) maar vooral werkt het heel goed tegen oneffenheden, rode vlekken, pigmentvlekken en littekens. Een aanrader!

   Succes met alles!

 5. Wat geweldig dat jij zo snel reageert!
  Tis ook een ellende he die acne.

  Tja het gekke is dat ik juist met die peelings goed resultaat kreeg en nu ben ik op vakantie geweest(zon en geen peelings 3 weken lang) en zit ik weer flink onder op mn linkerwang. Dus ga er toch nog even meer door. Degene die het doet is een vriendin van me en huidtherapeute….zij gaat na de zomer ook mn couperose weglaseren en wat aan mn littekens doen. (ze werkt in de huidkliniek in Bergen op Zoom..ik woon in Zeeland).
  Daar ben ik dus erg benieuwd naar! Ik weet sowieso dat ik dan 4 weken voor paal loop want ik heb ooit rode adertjes op mn decollete laten laseren en dat zag er niet uit.

  Nogmaals bedankt!

  Groetjes Anne

  Ik ga sowieos die slakkengel van de tuinen proberen (ze zijn nu in de aanbieding maar nog wel duur zeg! 27.95 ofzo)

  • Okay! Veel zon is sowieso niet goed voor een acnehuid, dat merkte ik zelf ook heel erg. Ik ben benieuwd hoe het verder met je gaat als je daarmee doorgaat en de minocycline kuur afmaakt. Je kunt beter naar de Action gaan, als die dichtbij zit. Daar kost een potje maar 4,95 euro en werkt net zo goed!

  • Dag Anne, (hier nog een late reactie, kwam toevallig op dit forum terecht)
   Jij zou dus na de Roaccutane couperose laten weglaseren? Zijn het zichtbare adertjes of vooral roodheid?
   Ik ben dit namelijk ook van plan, maar vroeg me af hoe lang je met zo’n laserbehandeling moet wachten na het stoppen met Roaccutane…

   Dankjewel!
   An

 6. Over acne,

  Nog even een vraagje ik heb nu slakkenCREME gekocht…..dat maakt toch geen verschil met de gel?
  Volgens de verkoopster werkt de gel peelend en kan je die maar 1 keer per week op smeren.
  De creme van slakkengel kan elke dag.

  Weet jij er iets van?
  Bedankt!!

  gr. Anne

 7. Shit ik baal nu wel dat ik de crème heb (en al opengemaakt) en niet de gel. Heb een vette huid! Zou ik nou pukkels krijgen van de crème? Durf het er nu niet op te smeren :-( maar wil echt van m’n korstjes en rode vlekjes af!
  Zucht! Dillema!
  Iemand enig idee??

  Anne

 8. hallo allemaal,
  volg al een tijdje jullie verhalen en was wel nieuwschierig hoe het nu met jullie acné gaat.
  ben zelf ook net begonnen met een roa kuur.
  ben 35 jaar en heb het gevoel of ik in de pubertijd zit met al die pukkels
  (al had ik ze toen niet haha)
  je hebt het gevoel dat je er niet uit ziet maar iedereen in mijn omgeving zegt dat het niet opvalt.
  ja amahoela…..zo voel en zie ik het anders niet.
  dus dit is mijn laatste red middel na al die andere kuren en smeerseltjes.
  zijn jullie er nog wel?
  groetjes….jet

 9. Hi!

  Ik heb vandaag de kuur voorgeschreven gekregen… 1x 20mg + 10mg per dag. Ik wil heel graag van de toch wel hevige acne op m’n wang af, maar ben stiekem na wat google’n wel bang voor het middel. Ik ben 15, sport veel en lees op internet dat je snel moe wordt en spierpijn enzo kan krijgen… Hoe erg is dat nou echt? Ik moet deze week bloedprikken (terwijl ik echt een week over m’n naaldenfobie af ben haha) en twijfel nu echt enorm. Doen? Ik vind het echt enorm moeilijk.

  • Ik kan wel zeggen dat ik heel veel last had van spierpijn, maar dat hoeft niet te betekenen dat jij daar ook last van zal krijgen. Ik hoop het niet voor je! Natuurlijk is de kans aanwezig dat je straks minder kan sporten door spier- en rugpijn. Je moet er niet bang voor zijn… Als je last krijgt, merk je het vanzelf. Je kunt dan altijd, in overleg met je arts, beslissen om te minderen met de roaccutane. Dat je bijvoorbeeld 20mg gaat slikken. Succes!

 10. Ik slik nu dus bijna een maand de kuur, het bevalt goed! Echt zichtbaar minder acne. Waar ik me alleen wel zorgen om maak zijn die littekentjes, ik heb al slakkenslijm, maar het lijkt alsof dat echt alleen werkt als je het er op hebt gesmeerd….

 11. hallo,

  ik ben 35 jaar en heb vorige jaar 7 maanden roaccutane geslikt totaal 6000 mg ,ben meteen gestopt op advies specialist omdat ik te ziek was door dit middel.
  Daarna ben ik in een depressie beland waar ik nu momenteel nog in zit.
  Hoe kom ik hieruit ?????
  Ben al meerdere malen geweest bij huisarts en psychiater maar door dit rotte middel ben ik hierin beland.
  Slikt nu ook momenteel anti-depressiva ,moet je kijken wat roaccutane met mij gedaan heeft !!!!

  Heeft iemand advies voor mij hoe ik weer uit die depressie kom ( hoofdpijn ,moe ,nergens zin in ,ziek voelen )
  ben niet meer in staat om te gaan werken e.d

  Wie heeft deze klachten ook , en hoe los je dit op . . . . . . . . . . . . . . . . . ????

  • mijn zoon had gelijkaardige symptomen en daarenboven concentratie en slaapstoornis sinds eind 2008 na het beëindigen van zijn roaccutane kuur. Meerdere behandelingen met slechts kortdurende of zonder effect. Hij is sinds 2 tal jaren geleidelijk en aanhoudend verbeterd sinds PEA Pure inname(=palmitoylethanolamide). Aanvankelijk kuur van 3 maal 2 gel van 400mg,daarna periode van 2.2 gel en nu nog periodisch 2 gel van 400mg per dag. Verder heeft hij eveneens behandeling van wellbutrin 150mg pd. Het is echter slechts sinds de combinatie met PEAPure dat zijn vroegere kwaliteiten en capaciteiten terug beschikbaar zijn.
   Hopelijk gaat het ondertussen beter met je, zo niet kan PEAPure toepassen misschien baten.

 12. Hey Dave,
  Ik ben er 33 en heb een kleine 9 maand Roa genomen (30mg). Mijn klachten: 6 weken rugpijn, depressieve buien en erge pijn thv m’n enkels en achillepees. Ik ben nu reeds een maand gestopt en voel er nog steeds de gevolgen van. Net zoals jij moe, nergens zin in en vooral pessimistische gedachten. De depressieve buien zijn erger geworden en ik loop nu al bij al een een kleine 8 maanden te manken. De dokter weet niet wanneer die pijnen over zullen gaan. Het lijkt mij hoe ouder iemand is hoe minder m’n bestand lijkt te zijn tegen de klachten. Puistvrij nu maar na 9 maanden afzien heb ik zo’n vermoeden dat het nog een aantal maanden tanden bijten zal zijn. Ik zou het niet meer opnieuw doen. Hopelijk ben je vlug beter!

  • hoi Wendy,

   jajaja die roaccutane is toch een sterk middel.
   Slik nu anti-depressiva gaat nu wel weer stuk beter dan eerst .
   roaccutane heeft de afgelopen 2 jaar wel mijn leven veranderd !!!!

   Gaat nu stuk beter alleen moet ik van die depressive klachten af ,hopelijk heeft dat zijn tijd nodig en verdwijnt het over een aantal maanden .

   acne is wel voor 90% verdwenen , maarja heb er iets anders voor terug gekregen .

   Dus bedenk je toch maar zeeeer goed iedereen voordat je dit middel gaat gebruiken ,er zijn veel bijverschijnselen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   gr

   Bedankt voor reactie terug van je wendy

  • hoi,

   de pilletjes zijn klein heb zelf ook roaccutane pillen geslikt 1/2 jaar lang 6000 mg , ben daarna in een despressie gekomen waar ik 2 jaar later nog last van heb !!!!!
   slik nu anti-despressiva

   Dus bedenk je goed voordat je hieraan begint , heb wel geen last meer van de acne maar daarvoor in de plaats ben ik despressief

   gr

 13. ik ben al blij dat ze klein zijn!
  ik ben 13 jaar en ik wil echt van mijn acné af, en ik heb ALLES geprobeerd maar niets helpt, dus lijkt roaccutane de beste keuze!

 14. Ik ben sinds 2,5 dag begonnen met 30mg pd ik zit echt onder de pukkles en weet me gaan raad.. Verschrikkelijk zit er nu toch depressief van thuus, t beheerst mn leven dus hoop dat het zal werken voor me. Ik heb hiervoor fruitzuurpeelings gehad die geen goed voor mn huid deden, differin, orale antibiotica en als laatst ook vit a creme hierdoor is mn huid rood en schilferig geworden hoop dat dat een beetje weg kan trekken nu ik daarmee gestopt ben en met roa begonnen. Heeft iemand hier ervaring mee? Wat is een goeie dagcreme? Nu smeer ik nog niks omdanks dat mn huid super droog is en velletjes heeft! Ik hoop dat er nog iemand reageerd! Is het met jullie huidje allemaal goed gekomen?

  • Hoi Marjolein,
   Zoals je waarschijnlijk wel gelezen hebt op mijn site, heb ik twee Roaccutane kuren geslikt. Als je links in het gele blok op het vergrootglasje (zoeken) klikt, en Roaccutane intypt, vind je alle artikelen die ik over mijn ervaring met Roaccutane heb geschreven.

   Een goede dagcrème is Effaclar H van La Roche Posay. Het is een speciale dagcrème voor je droge/uitgedroogde/aangetaste huid. Deze dag- en nachtcrème is speciaal gemaakt voor de huid broos door acnémedicatie. Te koop bij de apotheek voor 13 euro.

   Voor je lippen zou ik Aquaphor bestellen als ik jou was. Dat kan via http://www.roaccutanekuur.nl. Die tubetjes komen uit Amerika (zijn in Nederland niet bij de drogist te koop) en worden daar ook geadviseerd door dermatologen tijdens Roaccutane kuren. Het werkt heeel erg goed tegen je lippen die zo droog worden en blijven.

   Heel veel succes met je kuur. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust. Ik probeer zo snel mogelijk op je reactie te reageren.

   Groetjes Sanne

 15. Ik heb een vraag over de kuur dat Roaccutane de ziekte van Crohn kan veroorzaken of andere chronische darmklachten, Diabetes, ernstige littekens door de erge uitbraak tijdens de kuur en een dodelijke bijwerking het Stevens-Johnsonsyndroom.
  Hierover lees je niet veel maar is wel aanwezig. En ik twijfel zo erg of ik er wel aan moet beginnen……..

 16. Hallo allemaal,

  Ik heb sinds mijn pubertijd last van puistjes, alleen heb ik er nu behoorlijk veel. Ben (20) jaar en de laatste 4 maanden heb ik acne. Heb van alle geprobeerd maar niets hielp. Mijn huidtherapeut zei dat ze me niet verder kon behandelen en dat ik aan de roa moest gaan. Alleen ben ik bang van al die bijwerkingen, zo te zien hebben veel mensen er blijvende letsels aan overgouden en dat frusteert me heel erg. Maar ik wil er zo snel mogelijk van af.. Wat moet ik nu doen? Die risico’s nemen ?? Of toch maar even wachten? Ik heb mijn kuur onderling al gekregen maar toch twijfel ik …

 17. Hoi Melsa,

  Vervelend dat je de laatste tijd zoveel last hebt van acné. Heb je al een gesprek gehad bij een dermatoloog? Wellicht is dat een goede eerste stap. Hij kan je bijv. ook minocycline voorschrijven; een lokaal antibioticum wat goed kan werken. Het lijkt me nu nog vroeg voor Roaccutane als je, zoals je zelf schrijft, de laatste 4 maanden last hebt van acné. Roaccutane wordt meestal als laatste redmiddel gebruikt als andere medicatie niet werkt.
  Houd je me op de hoogte?

 18. Fijn om wat ervaringen van anderen te lezen al blijft het een lastige keuze door het verschil in bijwerkingen wat mensen hebben.. Wat ik vooral lastig vind is dat het zo heftig reageerd op zwangerschap en vooral na de kuur, ze zeggen dat je erna gewoon normaal kinderen kunt krijgen maar ik vind het best een spannend verhaal! Vandaag eerste bloedtest gehad om te kijken voor de dosering!

 19. Ik ben in 2002 in Turkije bij een huidarts geweest voor mijn acne klachten.
  Ik had vooral veel uitslag op mijn hele rug en op mijn billen, wat nog vervelender was.
  De dokter bekeek het even en zei toen dat hij het probleem in 3 maanden kon verhelpen.
  Hij legde me uit waardoor het probleem veroorzaakt werd ; ik had van nature te nauwe
  huidporieen, waardoor mijn lichaam het vet niet goed kwijt kon en zo doende verstopt
  raakte en het ellendige kwaal de kop opstak ! Hij legde in het kort uit dat Isotretinoine mijn
  huidporieen ging verwijden en de productie van talgklieren reduceren of zo iets. Hij zei
  dat ik na enkele weken een droge en schilferige huid kon verwachten, ook droge lippen.
  Ik kreeg dus een kuur van 3 maanden, 20 mg Roacutane per dag. Aan het eind van de
  kuur was er zeker heel wat verschil en had ik er lange tijd bijna geen last meer van gehad.
  Ook mocht ik geen vette dingen eten zoals vette kaas, dierlijke vet zoals kippen vel en
  vooral geen alcohol ! Drie jaar later heb ik nog een kuur gehad van 3 maanden 20 mg / p.d.
  Ik ben nu 43 jaar oud, maar ik heb toch nog af en toe last van uitslag op mijn billen,
  wel is waar in veel mindere mate. Ik ben jaren terug naar mijn huisarts hier geweest, maar
  die wilde mij toen geen Roacutane voorschrijven…die klootzak !
  Ik heb nu een andere huisarts, dus ga ik het binnenkort weer proberen…hoop dat ie niet
  moeilijk gaat doen. Maar deze keer laat ik me niet zo maar afpoeieren…

 20. Mensen, ik raad eigenlijk niemand aan de roaccutane, want mensen denken dat de puistjes weggaan dat is ook waar ze gaan weg, in het begin lijk je erg mooi en knap te zijn zonder puisten, maar na 2 jaar lijk je ineens ouder dan je bent, je krijgt veel rimpels en onder je ogen worden gewoon blauw donker van kleur, je huid wordt erg dun en je lijkt veel veel ouderr, eerste jaar merk je dat niet en tijdens de kuur denk je ze gaan weg maar later merken jullie pas hoe ouder je ineens lijkt na het gebruiken van de roaccutane, ik ken veel mensen die hetzelfde probleem hebben. De andere nadelen is tijdens het gebruiken van de roaccutane dus dat kunnen we wel aan, maar later zal je erg spijt hebben, ik ken mensen die 25 jaar oud zijn maar ze lijken nu ouder dan 30 jaar na het gebruiken van roac. Als je echt niet te veel acne of puistjes heb moet je er zeker niet aan beginnen.

 21. hallo allemaal,

  ik ben nu ongeveer 2 weken bezig met mijn kuur.
  ik heb hiervoor heel veel andere antibiotica geslikt wat voor mij niks hielp.
  ook heb ik wel 100e cream en puistjes cream gebruikt wat ook totaal niet hielp bij mij.
  ik ben inmiddels 19 en ik heb al last van mijn huid sinds mijn 12e.
  ik ben er erg onzeker door geworden en lig vaak huilend in mijn bed.
  het beïnvloed mijn leven dus zo zeer dat ik het liefst niet aangekeken wordt.
  ik heb erg veel ast van de bijwerkingen mijn huid is zo droog dat zelfs lachen pijn doet ook zijn mijn lippen heel droog en mijn ogen ook.
  ik zie nog geen verschil maar dat is ook gezegd dat het eerst erger wordt en daarna minder (hoop ik).
  als dit niet helpt ben ik einde raad en weet ik echt niet wat ik moet.
  ik ben ook erg bang dat het terug komt als ik hiermee stop.

 22. hoi

  het gaat als maar slechter met mijn huid alles komt naar boven en ik zit helaas helemaal onder.
  ik twijfel of ik moet stoppen of doorgaan ?

  groetjes

 23. hoi sanne

  ik heb een hele droge huid verder vallen de bijwerkingen wel mee.
  allen dat ik nog steeds hele erge last heb van ontstekingen ben nu bijna 5 weken bezig.
  wanneer wordt het ongeveer wat rustiger kan dit nog heel lang duren ?

  groetjes derya

  • Hoi Derya, voor je droge huid adviseer ik je Effaclar h van La Roche Posay, te koop bij de apotheek. Die dagcreme is speciaal voor de huid broos door acnemedicatie zoals Roaccutane, heeft mij erg veel geholpen. Heb geen last meer gehad van een droge huid. Het is lastig te zeggen wanneer je huid rustiger wordt; dat je nu veel ontstekingen hebt hoort bij de Roaccutane, dan werkt het in ieder geval wel. Echt even door de zure appel heen bijten… Succes! Groetjes Sanne

 24. Hoi jongens, ik ben melany. 24 jaar. vanaf mijn 18e ineens acne….
  van alles geprobeerd. vanaf 7 oktober bezig met 30 mg ROA. Ik heb me een last van de bijwerkingen zeg niet normaal…. rode huid in het begin, schilfers, korsten die niet wilde helen, stemmingswisselingen, vooral agressief of verdrietig haha. die lippen niet normaaaaaal 50 x per dag purol en 2 x per dag doe ik schuren met een tandenborstel…. anders dan hangen de vellen tot me enkel. verder last van rugpijn en mijn knieën. last van bloedneuzen gehad en nu altijd nog droge korsten in mijn neus en droge ogen maar agh …… we houden nog even vol. Nog 4 maanden dus ben benieuwd. Ik wil alleen graag wat bruin worden. mensen die op vakantie zijn geweest???? graag ervaring uitwisselen. Ik kan trouwens ook wat foto’s sturen voor mensen die wat meer willen zien en weten. mmg.lagendijk@live.nl Groetjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s